Endometrioza: 7 simptoma koje nikada ne smijete ignorisati

0

Većina žena se, s vremena na vrijeme, suočava sa ubojitim menstrualnim grčevima, obilnim menstruacijama i pojavom bola tokom polnog odnosa, ali za više od 10% žena u reproduktivnom dobu, ovi simptomi signalizuju nešto mnogo ozbiljnije: endometriozu.

Endometrioza je stanje u kojem endometrijsko tkivo – sluznica materice – migrira izvan materice i pridržava se za obližnje dijelove tijela, kao što su jajovodi, bešika ili crijeva. Svakog mjeseca, tokom menstrualnog ciklusa, ona postaje upaljena i natečena. Ukoliko se ne liječi, ona postaje rana koja nikada ne zarasta tokom reproduktivnog doba žene.

Kada je riječ o endometriozi, problem je u tome što doktori često endometriozu zamijene s nekim drugim oboljenjem koje može uzrokovati bol u karličnom dijelu, kao što su sindrom iritabilnog kolona, upalna bolest karlice ili čak predmenstrualni sindrom. Međutim, ukoliko imate neki od sljedećih simptoma, najvjerovatnije se radi o endometriozi.

Bolne menstruacije


Grčevi koji se ne povlače ni nakon što ste uzeli par tableta protiv bolova jedan su od znakova endometrioze. Bolovi u stomaku mogu početi par dana prije menstruacije i trajati par dana nakon ciklusa. Bol može biti toliko jak da vas može spriječiti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Obilna menstruacija


Kada se radi o endometriozi, nesnošljiv bol nije jedina stvar koja se dešava tokom menstrualnog ciklusa. Prekomjerno krvarenje još je jedan uobičajeni znak endometrioze. Mijenjanje tampona ili higijenskog uloška na svakih sat vremena postaje imperativ, a u krvi se mogu pojaviti i grudvice.

Duge menstruacije


Menstruacija ne bi trebalo da traje duže od šest dana. Sa endometriozom, ona traje duže od sedmice.

Bol tokom odnosa


Endometrijsko tkivo koje izlazi izvan materice može se pridržavati za različite organe i pri tome ih “zalediti” u mjestu. Nedostatak flektibilnosti može polni odnos učiniti veoma bolnim. U ranim fazama, polni odnos par dana prije menstruacije je bolan, a u slučajevima kada je endometrioza uznapredovala, odnos je svaki put bolan.

Bolno kretanje crijeva i mokrenje


Tkivo endometrijuma može se pridržavati za crijeva čineći tako sasvim uobičajene stvari, kao što je odlazak u toalet, veoma bolnim iskustvom. Simptomi sa crijevima mogu se razlikovati od žene do žene, a mogu uključivati grčenje, rektalni bol i rektalno krvarenje, proljev i mučninu.

Mučnina i umor


Zamislite svoj, do sada najbori, PMS – vjerovatno ste se par dana osjećali neobično umorno, pomalo bolno i vrlo vjerovatno jako nervozno. E, sada, pojačajte to stotinu puta i biće vam jasno kako endometrioza utiče na tijelo žene tokom i oko menstrualnog ciklusa. Endometrioza može uzorkovati upornu mučninu, povraćanje i iscrpljenost, posebno tokom PMS-a.

Neplodnost


30% do 40% žena koje imaju endometriozu doživljava probleme sa plodnošću. Zapravo, mnoge žene uopšte ne znaju da imaju endometriozu, sve dok ne zatraže tretman plodnosti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info