Evo kako da smršate brzo i bez gladovanja

0

“Radite” na mršavljenju? Onda vjerovatno i želite brze rezultate. Ipak, da vam uštedimo vrijeme: izbjegavajte obećavajuće, brze dijete. Njihovi rezultati nisu trajni. A imate i zdravije opcije s kojima možete početi već danas! Možete bezbijedno izgubiti pola kilograma ili više u roku od jedne sedmice uz zdravu ishranu i redovno vježbanje.

Kako brzo smršati?


Ako sagorijevate 500 kalorija dnevno više nego što pojedete, u toku jedne sedmice možete izgubiti od pola do kilogram i po. Ako želite da brže smršate, trebali biste manje jesti, a više vježbati. Primjera radi, ukoliko na dnevnoj bazi unosite između 1050 i 1200 kalorija, a vježbate sat vremena dnevno, u prvoj sedmici možete izgubiti između 1.2 kg i 2.3 kg pa čak i više (ukoliko ste teži od 110 kg). Veoma je važno da ne smanjujete unos kalorija ispod pomenute količine, jer je to opasno.

Ograničavanje unosa soli i skroba može značiti i veći gubitak kilograma na početku, ali to su uglavnom tečnosti, a ne masne naslage. Kada smanjite unos pomenutih sastojaka, smanjuete zadržavanje vode u organizmu što može rezultovati gubitkom i do 2.5 kilograma na početku.

Ishrana za brzo mršavljenje


Svjetski zdravstveni stručnjaci preporučuju smanjenje unosa skroba, vještačkih šećera i zaslađivača i životinjske masti iz mesa i mliječnih proizvoda. Za brzo mršavljenje, potrebno je fokusirati se na ishranu koja se sastoji od voća, povrća, bjelanaca, proizvoda od soje, bijelog mesa peradi bez kožice, ribe, nemasnih mliječnih proizvoda i nemasnog mesa. Takođe, bitno je da uradite i sljedeće:

  • jedite povrće, jer će vas ono duže držati sitima
  • pijte vodu (i samo vodu)
  • izbacite “primamljive” namirnice iz vašeg doma
  • nađite sebi zanimaciju – ne želite da jedete samo zato što vam je dosadno
  • jedite samo iz tanjira, dok sjedite za stolom. Nipošto ne jedite ispred frižidera!
  • nemojte preskakati obroke.


Vođenje dnevnika ishrane – zapisivanje svega što jedete – takođe vam može pomoći da ostanete na pravom putu. Pored zapisivanja šta i kad ste jeli, bilo bi dobro da zapišete i kako ste se osjećali prije nego ste jeli. Jeste li bili ljuti, tužni ili vam je bilo dosadno? Često se previše fokusiramo na hranu i kalorije, ali i naše emocije ogroman su dio naših prehrambenih navika. Ukoliko vidite uporan obrazac, kada je u pitanju konzumiranje hrane (da li ste prije jela uvijek tužni pa zbog toga jedete ili ste ljuti i slično) bilo bi dobro da zatražite stručnu pomoć, jer vam to može pomoći da pronađete druge načine da se nosite sa emocijama.

Vježbanje za brzo mršavljenje


Vrijeme je da se više krećete! Gubitak tjelesne težine zahtijeva gotovo sat vremena umjerene vježbe dnevno. Planirajte da kombinujete kardio trening i trening snage. Kardio trening sagorijeva najveću količinu kalorija te je idealan za brzo mršavljenje, ali nakon toga morate uključiti i par sati sedmično treninga snage.

Ako do sada niste vježali, a imate neko hronočno oboljenje ili više suvišnih kilograma koje želite da eliminišete, bilo bi mudro da se posavjetujete sa stručnim licem. I, nemojte nikuda srljati. Nemojte prerano previše raditi – ipak bi vam jedan od prioriteta trebalo biti da izbjegnete nastanak povreda.

Jedan od načina da pojačate intenzitet jeste da radite intervalni trening – kratki periodi visokog intenziteta koje prati blaži tempo te ponavljanje takvog obrasca tokom treninga. Intervalni trening vam omogućuje da vježbate intenzivnije, a da ne provodite sve vrijeme treninga na veoma visokom intenzitetu. Vremenom, kako ga budete sve više upražnjavali, sagorijevanje kalorija postaje lakše.

Nefunkcionalne brze dijete


Ukoliko imate više suvišnih kilograma kojih se želite riješiti, ideja o super brzoj dijeti može biti veoma primamljiva. Čuli ste za poznate ličnosti koje su bile na njima i koje izgledaju fantastično. Ali, zapamtite, ukoliko dijeta zvuči previše dobro da bi bila istinita, onda ona i ne funkcioniše.

Takođe, zbog vašeg zdravstvenog dobra, molimo vas da u širokom luku zaobilazite sve programe mršavljenja koji podrazumijevaju “magične” pilule za detoksikaciju, laksative, napitke ili izgladnjavanje, a koji obećavaju da ćete u toku sedmice izgubiti minimalno tri i više kilograma. Istina je da je smanjenje unosa kalorija ispod 1050 i 1200 dnevno kontraproduktivno, jer su vam potrebni snažni mišići kako biste bili u stanju da vježbate.

Kada unosite premalo kalorija, vi gubite masne naslage, ali istovremeno gubite i mišićnu masu što je, zapravo, najgora moguća stvar koju možete uraditi, jer usporavate metabolizam te vam je teže da povećate intenzitet i trajanje treninga.

Super brze dijete osnova su za neuspjeh, jer kada ih upražnjavate, vi se lišavate onoga što želite. Na takvom planu ishrane ne možete izdržati dugo i prevelika je vjerovatnoća da ćete se “pobuniti” i završiti tamo gdje ste i počeli – na nuli. Vi zaslužujete bolje od toga!

Dakle, svim sredstvima, “napadnite” vaš cilj mršavljenja. Stavite ga na brzu traku. Ali, uradite to kako treba kako biste imali trajni uspjeh.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info