10 znakova da bolujete od kandide i šta uraditi po tom pitanju

1

Neki od vas se možda pitaju: “Šta je, uopšte, kandida”? Kandida je gljivica, koja je vrsta kvasca, a vrlo male količine pomenute žive u ustima i crijevima.

Njen glavni zadatak jeste da pomaže kod probave i apsorpcije hranjivih materija, ali kada se “proizvodi” u prekomjernim količinama, kandida razlaže zidove crijeva i prodire u krvotok, oslobađajući toksične tvari i uzrokujući mnogobrojne zdravstvene probleme, od probavnih smetnji do depresije.

Kako dolazi do nastajanja prekomjerne količine kandide?


Zdrave bakterije u crijevima obično drže nivoe kandide pod kontrolom. Međutim, nekoliko različitih faktora može uzrokovati povećanje nivoa kandide:

 • Konzumiranje namirnica bogatih šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima (kojima se kvasac hrani)
 • Pretjerano konzumiranje alkohola
 • Oralno korištenje sredstava za kontracepciju
 • Ishrana bogata fermentisanim namirnicama (razne vrste kiselih salata)
 • Velike količine stresa
 • Korištenje antibiotika koji eliminišu veće količine zdravih bakterija u organizmu.

Deset najčešćih simptoma kandide

 1. Gljivične infekcije kože i noktiju
 2. Hronični umor ili iscrpljenost
 3. Probavne smetnje, kao što su nadimanje, zatvor ili proljev
 4. Autoimune bolesti, kao što su Hašimotov tireoiditis, reumatoidni artritis, ulcerativni kolitis, lupus, psorijaza, skleroderma ili multipla skleroza
 5. Poteškoće sa koncentracijom, slabo pamćenje, nedostatak fokusiranosti, ADD, ADHD
 6. Kožni problemi, kao što su ekcemi, psorijaza i osip
 7. Razdražljivost, česte i nagle promjene raspoloženja, anksioznost ili depresija
 8. Vaginalne infekcije, infekcije urinarnog trakta, rektalni ili vaginalni svrab
 9. Ozbiljne sezonske alergije ili svrab ušiju
 10. Jaka želja za šećerom ili ugljenim hidratima.

Kako liječiti kandidu?


Postoji nekoliko načina na koje se može ustanoviti da li bolujete od kandide, a najčešći su test krvi, test stolice i test urina. Efiksano liječenje kandide podrazumijeva zaustavljanje rasta i razmnožavanja kvasca i obnavljanje nivoa zdravih bakterija koje kandidu drže pod kontrolom. Ovo se, prvenstveno, postiže promjenom ishrane. Prva stvar koju je potrebno uraditi jeste izbaciti šećer (kvasac se hrani šećerom) i rafinisane ugljene hidrate.

Postoji više metoda na koje se može zautsaviti štetni uticaj kandide, ali istraživanja pokazuju da je ishrana jedan od najboljih. Kada je riječ o šećeru, potrebno je izbaciti sve vrste šećera – prirodni i rafinisani. Od voća se preporučuju samo “kisele” vrste, kao što su grejpfrut, limun, limeta, ali i ananas.

Kada je riječ o hljebu, ono što sigurno možete uraditi jeste da konzumirate hljeb od heljdinog brašna. Ali, pazite: pravite ga sami, kod kuće i nemojte mu dodavati kvasac. Umjesto kvasca dodajte malo sode bikarbone. Sve druge vrste žitarica se ne preporučuju, kao ni tjestenina napravljena od njih. Ipak, integralnu tjesteninu i integralnu rižu, s vremena na vrijeme, smijete jesti.

Imajte u vidu da i alkohol sadrži šećer pa ga morate u potpunosti izbaciti. Takođe, ne zaboravite da šećer može biti i skriven u određenim namirnicama, posebno kada je riječ o raznim umacima ili začinima (paradajz pire, kečap, majoneza i mnogi drugi) pa budite oprezni.

Smijete jesti sve vrste povrća, a i sljedeće vrste mesa: piletina, ćuretina, govedina, jagnjetina, svinjetina, teletina kao i skoro sve vrste ribe. Promjenom načina ishrane, nivo kandide bi trebao ponovo da bude pod kontrolom u roku od tri do četiri mjeseca.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info