Evo zašto su četrdesete prelomne godine za svaku ženu

0

Iako u životu postoje mnogobrojne stvari na koje možete uticati, u manjoj ili većoj mjeri, činjenica je da na sljedećih petnaest zaista nemate neki pretjerani uticaj i da, jednostavno, morate kroz njih proći.

Kada je riječ o perimenopauzi i menopauzi, ona se dešava svakoj ženi, a simptomi se razlikuju od žene do žene. Kod nekih počinju ranije, kod drugih kasnije, a njihovo trajanje takođe varira. Sljedećih petnaest su najčešći.

Osjetljivost grudi


Neugodne hormonske fluktuacije mogu uzrokovati cikličnu osjetljivost grudi (u rasponu od neprijatnosti do nepodnošljivosti), čak i kada znate da niste u PMS-u. Štaviše, s obzirom na to da perimenopauza uzrokuje neregularne cikluse, gotovo je nemoguće znati kada će grudi početi da vas “muče”.

Neočekivane modrice


Perimenopauza kod nekih žena može uzrokovati da postanu nespretne, a ti mali udarci (spotaknuli ste se i pali ili ste udarili nogom o sto, sasvim slučajno) veoma brzo prelaze u velike modrice. To je zato što fluktuisanje hormona vašu kožu može učiniti tanjom, a usljed čega dolazi i do lakšeg stvaranja modrica.

Suve oči


Iako zvuči čudno, prekomjerno suzenje očiju znak je da vaše oči očajnički pokušavaju da nadoknade nedostatak vlažnosti. Hormoni utiču na očno tkivo i stvaranje suza, a što dovodi do prekomjerno suvih očiju i promjena u vidu (to može ići čak i do te mjere da se kratkovidnost zamijeni dalekovidnošću i obrnuto).

Dlake na bradi


Nemojte se iznenaditi ako vam pinceta postane novi najbolji prijatelj (i pri tome ne mislimo na čupanje obrva). Kod večine žena, dlake na bradi, nausnicama ili obrazima uobičajen su simptom perimenopauze. A ono, što je možda i žalosnije, jeste da dlake na glavi postaju suve, krhke ili se prorjeđuju.

Lupanje srca


Neočekivano ubrzavanje ili nepravilnost brzine otkucaja srca stvar je o kojoj se često ne govori, a koja je uobičajen simptom perimenopauze. Istraživanja pokazuju da epinefrin i norepinefrin, neurotransmiteri koji regulišu brzinu otkucaja srca i krvni pritisak, imaju tendenciju da fluktuiraju kod žena u menopauzi.

Hitna potreba za mokrenjem


Ovo se dešava zbog stresne urinarne inkontinencije ili urgentne urinarne inkontinencije – oboje je uobičajeno tokom “promjene”. Niži nivo estrogena dovodi do istanjivanja unutrašnjosti mokraćnog mjehura, a oslabljeni mišići karlice, često rezultat porođaja, takođe su još jedan krivac.

Suva koža


Manji nivo estrogena uzrokuje stvaranje akni i suvoću kože kod mnogih žena koje ulaze u menopuzu. Takođe, sasvim je uobičajeno da dođe do upalnih procesa na koži ili novih slučajeva alergija i ekcema tokom ovog perioda. Da biste imali mekšu kožu, a koja je ujedno hidratizirana, koristite kokosovo ulje.

Neprijatni mirisi


Naravno, prekomjerno znojenje, koje ide ruku pod ruku sa noćnim znojenjem i valunzima, dovodi do stvaranja neprijatnih mirisa. Međutim, postoji i drugo objašnjenje za ovo stanje: pad nivoa estrogena “vara” vaš hipotalamus na način da se on ponaša kao da vam je pretoplo te signalizuje vašem tijelu da je potrebno da se više znoji, kako bi se problem riješio.

Migrene


Migrene mogu započeti po prvi put ili se intenzivirati kada prolazite kroz menopauzu, a najčešće usljed novih hormonalnih fluktuacija. Dobre vijesti su, međutim, da hormonalne migrene najčešće prestaju ili znatno slabe nakon menopauze, kada su nivoi hormona veoma niski.

Vaginalna suvoća


Veoma neugodan simptom, vaginalna suvoća, dešava se usljed pada nivoa estrogena, a krajnji rezultat je tanje, suvlje i manje elastično vaginalno tkivo kao i manji dotok krvi u pomenuto područje. Pored toga, svrab, suvoća i bolan odnos su propratni simptomi.

Nepodnošljiva vrelina


Naravno da ste čuli za valunge, ali vjerovatno ne znate da se one razlikuju od žene do žene. Neke ih doživljavaju i par dekada, počevši od perimenopauze. Uzrokovane padom estrogena, koji utiče na žlijezdu koja reguliše tjelesnu toplotu, one se mogu pojaviti bilo kada, danju ili noću. Mogu biti blage, trajati po svega par sekundi ili ozbiljnije, a koje mogu trajati i po pola sata i više.

Promjena tjelesne težine


Dodatne masne naslage u predjelu abdomena realnost je kod mnogih žena u perimenopauzi. Na tjelesnu težinu, kod žena koje prolaze kroz menopauzu, utiče pet faktora: hormoni, ishrana, vježbanje, stres i genetika. Takođe, može doći i do gubitka mišićne mase, oko 0.6% godišnje (u nekim slučajevima čak i više), ukoliko niste dovoljno fizički aktivni ili ne unosite dovoljne količine bjelančevina.

Neredovne menstruacije


Da li vam je menstruacija kraća i manje obilna tokom jednog mjeseca, a već sljedećeg duže traje i obilnija je? Ovo je dio perimenopauze. Pored neprijatnosti, neredovna menstruacija povećava i rizik od trudnoće. Drugi najčešći period kada dolazi do neželjene trudnoće dešava se ženi kada je u četrdesetim godinama života.

Gubitak koštane mase


Što manje estrogena vaši jajnici proizvode to se gubitak koštane mase može ubrzati. To vas može staviti pod veći rizik od razvoja osteoporoze, a što ujedno povećava i rizik od lomova. Tokom prvih pet godina menopauze, može doći do gubitka koštane mase od 20%.

Nejasne misli


Hormonalne promjene, zajedno sa simptomima perimenopauze, kao što su promjene raspoloženja i problemi sa spavanjem, mogu uticati na to da postanete zaboravni i manje fokusirani. Stres, takođe, ima bitnu ulogu u svemu ovome. Teško vam je da se opustite, posebno kada prolazite kroz perimenopauzu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info