Vježba izdržaj: 5 razloga zašto bi svakodnevno trebalo da je radite

0

Izdržaj je odlična vježba koja nikad neće izgubiti na svojoj popularnosti, a za to postoji dobar razlog. Naime, kada se radi o vježbama za srednji dio tijela, nijedna vježba nije toliko efikasna poput izdržaja.

Ona trenira cijelo tijelo i sagorijeva mnogo više kalorija od običnih trbušnjaka. Baš iz tog razloga donosimo pet razloga zašto ovu vježbu trebate raditi svakodnevno.

Bolja definicija mišića trupa


Izdržaj direktno utiče na mišiće stomaka, leđa, zadnjice, kukova i zdjelice. To je veoma važno, jer je svaki od tih mišića bitan za pravilno funkcionisanje vašeg tijela. Poprečni stomačni mišići (transverse abdominis) povećavaju pritisak u stomaku tako da, zahvaljući njemu, možete podignuti veći teret.

Takođe, ova vježba će izravnati vaš stomak. Rectus abdomini je grupa mišića koji su zaslužni za popularne “pločice“. Obliques ili bočni mišići, odgovorni su za bočno savijanje i pokrete vezane za uvijanje. Redovnim upražnjavanjem ove vježbe, za kratko vrijeme možete dobiti figuru pješčanog sata.

Smanjite rizik od povreda


Jaki i istrenirani mišići trupa tijelu će dati mogućnost pravilnog izvođenja pokreta u svim pravcima. Ako želite da se bavite sportom ili da izvodite najobičnije svakodnevne aktivnosti po kući, neophodno je da imate jake mišiće srednjeg dijela tijela. Izdržaj je najsigurniji način za jačanje mišića odgovornih za zaštitu mišića kičme i kukova koji se najviše aktiviraju prilikom hodanja.

Možete je raditi bilo kada i bilo gdje


Ovu vježbu možete raditi i kada putujete ili kada nemate dovoljno slobodnog vremena. Iako vam nije potrebna nikakva oprema niti veliki prostor i dalje možete odraditi odličan trening koji će ubrzati metabolizam i sagoriti kalorije.

Bolje držanje tijela


Jak i istreniran gornji dio tijela bitan je za pravilno držanje. Izgledaćete viši ako imate jaku osnovu. Mišići trupa pružaju podršku kičmi što je osnova za pravilno držanje tijela.

Popravite ravnotežu


Jaki i čvrsti mišići trupa daju stabilnost cijelom tijelu, a to je i više nego bitno za ravnotežu i koordinaciju pokreta. Postoji razlog zašto osobe koje upražnjavaju jogu imaju zavidnu ravnotežu – njihov trup podržava svaki pokret koji izvode i drži ih u savršeno ravnom položaju.

Sada, kada ste naučili koliko je dobra i efikasna ova vježba, naučite i kako da je izvodite. Donosimo dva najefikasnija oblika ove vježbe.

Klasični izdržaj


Zauzmite položaj za sklek, ali tako što ćete se osloniti na laktove. Zategnite leđa, noge i zadnjicu te cijelo tijelo dovedite u savršeno ravnu liniju. Zadržite najmanje trideset sekundi. Svakodnevno, za nekoliko sekundi, povećavajte vrijeme provedeno u izdržaju.

Bočni izdržaj


Okrenite se na lijevu stranu te se laktom i nogom oslonite od pod. Podignite kukove tako da trup bude u liniji sa nogama. Ostanite trideset sekundi u tom položaju, a onda isto ponovite i na drugu stranu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info