10 sigurnih znakova da niste jedno za drugo

0

Samoća je situacija u kojoj se rijetko ko želi naći. Pogotovo kad su svi oko vas u vezama, braku… No, s druge strane, biti u vezi samo zato da ne budete sami često je gore od samoće. Stalno čujemo priče o parovima koji su prekinuli zbog raznih razloga, a one najčešće fraze su: “Nismo bili stvoreni jedan za drugo” i “Nepomirljive razlike”.

Kad par nije kompatibilan, problemi brzo počnu izlaziti na površinu, što rezultuje stalnim prepirkama, privremenim razdvajanjem, a u ekstremnim slučajevima dolazi i do psihičke i fizičke agresije. To su sve znakovi da bi takva veza što prije trebala završiti.

Za nikog nije pošteno da bude s nekim ko mu oduzima mir; veza je stvar razumijevanja i uzajamne zaštite. Ako jedno od vas (ili oboje) počne “slabiti”, ljubav se lako može transformisati iz predivnog osjećanja u mučenje. Zato je važno na vrijeme prepoznati stvari koje vas povređuju (iako ponekad toga niste svjesni) i stati tome na kraj.

Zajedno ste kako se ne biste osjećali usamljeno


Jeste li se ikada našli u situaciji da ste s nekim toliko dugo da se bojite da nećete moći funkcionisati bez njega? Ako je to jedini razlog zašto ste još u vezi – prekinite je. Dok ne naučite voljeti sami sebe, kažu psiholozi, nećete ni nikoga drugog moći u potpunosti voljeti.

Partner vam je najgori kritičar


Kad uđete u vezu, vaš partner vam treba biti prijatelj koji će vas podržati u svakoj teškoj situaciji u kojoj se nađete. Ako vas umjesto toga zlonamjerno kritikuje te nema nimalo razumijevanja, očigledno nešto ne štima.

Nemate sličan smisao za humor


Svijet može vrlo brzo postati jedno tužno mjesto ako pored sebe imate partnera s kojim se ne možete smijati. To, naravno, ne znači da se valjate po podu nakon svake izgovorene rečenice, ali nije zdravo biti s nekim ko je uvijek namrgođen i kome gotovo ništa ne može izmamiti osmijeh na lice.

Zaljubili ste se u fantaziju


Možda ste i prije početka veze idealizovali tu osobu. Zamišljali ste ga kao dobrog, pažljivog i kao nekog ko bi učinio sve za vas. Međutim, kad ste zaista započeli vezu, brzo ste uvidjeli da je ona miljama daleko od fantazije. Ipak, to ne želite priznati. Ovakvo “mazanje očiju” dovešće vas samo do dubljeg povređivanja pa je možda vrijeme da skinite taj povez s očiju i zapitate se da li je vaš odnos zaista onakav o kakvom ste maštali.

Ne želite ga upoznati s porodicom


Ako ste u dužoj vezi, upoznavanje partnerove porodice i obrnuto, neophodna je stvar. Međutim, nije dobar znak ako to uporno izbjegavate ili ako partner stalno traži izgovore. Prvo se zapitajte zašto je to tako, a onda i preduzmite određene mjere.

Djela se ne podudaraju s riječima


Iako vam govori da vas voli, njegova djela to ne pokazuju. Najlakše je izgovoriti te dvije riječi, ali ako uz to ne ide pažnja, nježnost, poštovanje i razumijevanje, “Volim te” vam ne znači puno. Čak i kad ga pitate: “Da li je sve u redu?”, on kaže: “OK”, ne želeći ulaziti u bilo kakve rasprave.

Imate udaljene i različite lične ciljeve


Vi biste htjeli dijete, a on ne. On bi se htio preseliti u drugu zemlju u potrazi za boljom karijerom, ali vi na to niste spremni. Primjera ima mnogo. Mnogi se vrlo lako kompromisom mogu riješiti, ali kad su vam ciljevi i želje potpuno različiti, jedino što ćete priuštiti jedno drugome je, nažalost, bol.

Pored njega se osjećate nesigurno


Umjesto da se pored njega osjećate zadovoljno i puni samopouzdanja, vi ste tjeskobni i nesigurni kad god mu trebate saopštiti neku svoju odluku ili jednostavno želite iznijeti svoje stavove i mišljenja. Zbog straha što će on misliti ili reći, te stvari mu radije prešutite. I, gdje je tu sreća?

Stalno razmišljate o prijašnjim vezama


Ako ste u vezi, a stalno razmišljate gdje biste bili sada da ste ostali s bivšim dečkom, možda je vrijeme da ispitate svoju vezu. Pogotovo ako u većini tih maštarija mislite da bi vam bilo puno bolje s bivšim.

Morate se promijeniti da vas ne bi napustio


Vjerovatno ne postoji nijedan par na svijetu koji je 100% zadovoljan stavovima ili ponašanjem svog partnera. Međutim, to nije valjan razlog da vas partner gleda kao ljubimca kojeg može trenirati te da vas oblikuje i mijenja prema svojim željama.

Ljubav ne bi trebalo da bude preteška, a pogotovo se ne bi smjela pretvoriti u mučenje. Veza znači biti spreman na velike odluke i kompromise, ali ne biste smjeli patiti. Ako se pored partnera osjećate nesigurno, a ponekad i nevoljeno, onda možda ne bi trebalo da budete zajedno. To je vrlo jednostavna logika – nemojte biti s nekim ko vas povređuje.

Izvor: Živim

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info