Bol u dojkama? Evo šta može biti, a da i ne znate!

0

Bol u dojkama predstavlja jedan od najčešćih znakova za zabrinutost, ali prije nego počnete da donosite zaključke na svoju ruku, pročitajte ovo.

Alergija na losion/kremu/mlijeko za tijelo


Mnogi losioni, kreme i mlijeka za tijelo obećavaju glatku i hidriranu kožu, a neki od njih vam daju upravo suprotan efekat: crvenilo kože, zapaljenje kože i bolnu kožu. Hemikalije, koje su sastavni dio mnogobrojnih kozmetičkih proizvoda, mogu izazvati alergijske reakcije na koži pa čak i na dojkama (ukoliko ste ih nanosili na pomenuto područje). To može uključivati i značajno oticanje i bol te izazvati osjetljivost grudi.

Drugi alergijski “prestupnici” uključuju deterdžent za veš i proizvode sa zaštitnim faktorom (mlijeko i kreme za sunčanje). Ukoliko ste nedavno promijenile neke od navedenih proizvoda (ne koristite one koje ste koristile ranije) i osjećate bol u dojkama, tu može postojati povezanost. Izbacite ih iz upotrebe par dana kako biste vidjele da li će se bol povući.

Trudnoća


Otečene, osjetljive i bolne dojke često su i jedan od prvih znakova trudnoće. Glavni krivac za ovakvo stanje dojki su hormoni: u ranim stadijima trudnoće, dojke rastu brže od bebe. Kako se nivo estrogena povećava, povećava se velična mliječnih kanala, a što može uzorkovati bol i osjetljivost dojki.

Grudnjak


Istraživanja pokazuju da čak 64% žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka. A ovo može izazvati i veće probleme od pogrbljenosti. Neodgovarajuća veličina, abrazivna tkanina i žica koja se nalazi u sastavu grudnjaka česti su uzroci bolnih i osjetljivih dojki.

Vježbanje


I samima vam je poznato koliko je vježbanje bitno za zdravlje organizma, ali ipak nemojte pretjerivati. Prerigozorni i preekstremni treninzi mogu uzrokovati i bol u dojkama. Neposredno ispod tkiva dojke nalazi se mišić tako da može biti teško prepoznati razliku između bola u mišiću i bola u dojkama. Najbolji pokazatelj da je u pitanju samo mišić? Bol bi trebalo da se povuče nakon par dana odmora.

Infekcija


Blokirani mliječni kanali, urasle dlake (da, dlake na bradavicama sasvim su uobičajena pojava), zapušene znojne žlijezde i bakterijska oboljenja mogu uzrokovati lokalne infekcije u dojkama. Infekcije karakterišu crvenilo, otok i bol te mogu uzorkovati pojavu iscjetka iz bradavica koji može biti u vidu gnoja, krvav, zelenkast, smeđ ili crven. Takođe, može doći do groznice i slabosti.

Kontracepcijske pilule


Svaki lijek koji utiče na hormone ima potencijal da uzrokuje bol u dojkama, kao jednu od nuspojava. Najčešći krivac su kontracepcijske pilule, jer one povećavaju nivo estrogena, ali zamjenska hormonska terapija i lijekovi za štitnu žlijezdu takođe mogu uzrokovati osjetljivost, oticanje i bol u dojkama. Ovaj neželjeni efekat najčešće se povlači s vremenom, ali ako se to ne desi, obratite se doktoru kako biste porazgovarali o alternativama.

Promjene


Pubertet, menstruacija, perimenopauza i menopauza – u suštini, sve faze života žene, osim djetinjstva, u velikoj mjeri utiču na nivo hormona pa i ne čudi što je glavni simptom svih njih bol u dojkama. Najčešći tip bola u dojkama je cikličan, povezan je sa menstruacijom i sasvim je normalan.

Najbolji način da znate da li je majka priroda uzrok boli u dojkama jeste da pratite svoj ciklus i uočite simptome, kako biste mogle da prepoznate obrasce. Takođe, obratite pažnju i na lijekove koje najčešće koristite za olakšavanje nelagodnosti PMS-a, perimenopauze ili menopauze (kao što su pilule i kreme estrogena i progesterona), jer i oni mogu uzrokovati osjetljivost i bol dojki.

Dojenje


Vaše dojke imaju osnovni i primarni posao, a to je dojenje. Tokom trudnoće, vaše dojke i mliječni kanali uvećavaju se i pripremaju da budu glavni izvor hrane za jedno cijelo ljudsko biće. Sav taj rast podrazumijeva i dosta bola, a koji se može i povećati nakon što se beba rodi i počne da doji.

Povrede


Rijetko koja žena nije pretrpila neku vrstu povrede na području grudi. Bez obzira da li je bio u pitanju udarac loptom, pojas za vezanje u slučaju saobraćajne nesreće ili hirurška procedura na dojkama, sve navedene vrste povreda i trauma mogu uzorokovati bol u dojkama. Srećom, većina bolova od povreda brzo nestaje, ali u slučaju da se to ne desi, obavezno se obratite doktoru.

Rak dojke


Ovo je strah svake žene, ali je s razlogom zadnji na listi: vrlo je rijedak uzrok osjetljivosti grudi. Dok rak dojke može pokazati spoljašnje simptome, kao što su kvržice, promjene na bradavicama ili iscjedak iz bradavica, veoma često nema nikakvih očiglednih simptoma. Velika većina žena sa rakom dojke nema bol u grudima.

Međutim, kako biste smirile svoju zabrinutost, razgovor sa doktorom o svim faktorima rizika i redovni pregledi, stvari su koje možete uraditi s ciljem prevencije. Takođe, bitno je i da poznajete svoje tijelo. Svakako, najvažnija stvar koju možete uraditi za zdravlje dojki jeste da pratite cikluse i simptome i da obratite pažnju na bilo kakve promjene na grudima. Ako je nešto drugačije, bez obzira šta to bilo, obavezno se obratite doktoru.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info