Vježbe: Izravnajte stomak bez teretane

0

Pravilna ishrana koja je bogata voćem, povrćem i proteinima jedna je od prvih stvari koju trebate usvojiti, ukoliko želite da eliminišete suvišne kilograme. Međutim, to je samo pola puta. Ukoliko niste fizički aktivni, ne postoji magična dijeta koja će vam pomoći da se zauvijek riješite suvišnih kilograma.

Ukoliko nemate vremena ili uslova za teretanu, sljedeće vježbe možete upražnjavati kod kuće. Uz pravilnu ishranu, one vam mogu pomoći da dobijete ravan stomak.


Rotiranje nogu odlična je vježba koja pomaže u eliminisanju sala sa stomaka i celulita sa predjela butina i kukova.

Lezite na ravnu površinu i ispružite ruke tako da vam dlanovi dodiruju površinu. Podignite obje noge u vazduh, otprilike 45 stepeni od zemlje. Počnite da ih rotirate u smjeru kazaljke na satu, a nakon deset krugova rotirajte ih u suprotnom smjeru.

Ukoliko ste početnik, ovo će vam biti prilično teško. Ali, ne odustajte dok još niste ni počeli – radite dvije rotacije u jednom pa dvije rotacije u drugom smjeru bez prekidanja. Vremenom će se taj broj povećavati. Cilj je da uradite deset rotacija u jednom i deset rotacija u drugom smjeru, bez pauze.

Prilikom upražnjavanja ove vježbe, osjetićete pritisak u stomačnim mišićima i butinama.


Lezite u isti položaj kao za prethodnu vježbu.

Podignite noge pod uglom od 45 stepeni te ih podižite ka sebi i spuštajte. Ponovite pet do šest puta. Ni ova vježba nije tako jednostavna pa bi bilo dobro da počnete prvo sa jednom nogom – uradite deset podizanja i spuštanja desnom pa deset lijevom nogom. Prvih par dana će biti bolno, ali ćete se veoma brzo ispraksati. Vježba je odlična za zatezanje butina, zadnjice i trbušnih mišića.


Trbušnjaci čine čuda kada je riječ o topljenju masnih naslaga sa predjela struka. Vrijeme je da ih počnete raditi na pravi način.

Lezite na ravnu površinu tako da su vam koljena povijena, a stopala ravno “leže” na podu. Alternativno, možete stopala podignuti sa poda pod uglom od devedeset stepeni (kao na slici). Podignite ruke i stavite ih iza glave ili ih prekrstite preko grudi. Udahnite duboko te, dok podižete gornji dio tijela sa poda, izdahnite. Uradite deset ponavljanja i odmorite pet minuta. Nakon toga uradite još tri do četiri serije od po deset ponavljanja.


Lezite na pod i držite ruke sa strane ili iza glave, kao kada radite trbušnjake. Podignite desnu nogu od poda tako da bude savijena u koljenu. Lijeva noga treba “ležati” ravno na podu. Desno koljeno približavajte što više ka grudima. Uradite deset ponavljanja i pređite na drugu nogu. Nakon toga uradite još dvije serije od po deset ponavljanja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info