Ofarbana kosa: Ovih 6 stvari nikad nemojte raditi

0

Ta divna nova boja tako je raskošna, jednostavno se presijava, stoji vam kao nikada ranije! Međutim, već nakon par dana to je sasvim druga priča. Šta se dešava? Evo šta radite pogrešno.

Šamponirate kosu dan nakon farbanja


Ovo je jedna od najčešćih, ali i najskupljih grešaka. Nakon farbanja kose, najbolje je da sačekate sedamdeset i dva sata kako biste je prali šamponom. Potrebno je skoro tri dana kako bi se kutikula kose u potpunosti zatvorila, što pomaže molekulama boje da u potpunosti prodru u kosu, a usljed čega se omogućuje da boja kose bude postojanija i dugotrajnija.

Prečesto pranje


Voda je najveći neprijatelj farbe. Hemikalije u farbama za kosu vašu kosu čine ranjivijom na efekte vode. Međutim, to ne znači da bi trebalo da prestanete da perete kosu u potpunosti – biće dovoljno da napravite male i jednostavne promjene, a kao što je prekomjerno ispiranje kose. Nakon šamponiranja i nanošenja regeneratora, nemojte podleći porivu da glavu nagnete unazad i pustite da voda teče preko nje par minuta. Takođe, odlična opcija umjesto šamponiranja je i korištenje suhog šampona, a koji će upiti sve masnoće iz kose.

Ispiranje toplom vodom


Prilikom ispiranja kose, temperaturu vode podesite na mlaku ili prohladnu. Topla voda podiže spoljašnji sloj kutikule dlake, što je jedan od najčešćih razloga zbog kojih farba blijedi. Što je toplija voda to i farba brže blijedi.

Ne koristite regenerator za ofarbanu kosu


Ofarbana kosa ima veće predispozicije da postane suha, krhka i lomljiva pa je najbolje da o njoj povedete računa koristeći regeneratore koji su namijenjeni za ofarbanu kosu. Oni će pomoći u stvaranju zaštitne barijere koja može spriječiti brzo ispiranje boje. Obavezno nanosite gerenerator poslije svakog pranja, a odlična opcija su i regeneratori koji se ne ispiru, jer pomažu kosi da duže zadrži vlažnost.

Grubo sušenje peškirom


Prerevnosno sušenje peškirom može uticati na to da farba brže izblijedi, a vaši vrhovi mogu postati izrazito suhi pa čak i oštećeni. Umjesto toga, kosu polako i nježno brišite te pustite da se suši prirodnim putem, koliko god je to moguće.

Pretjerano korištenje alata za stilizovanje


Ofarbana kosa je osjetljivija na toplotu. Kako ne bi došlo do situacije da spržite kosu, prije korištenja alata za stilizovanje koji rade na principu toplote, na kosu nanesite sprej za zaštitu od toplote.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info