Evo šta uzrokuje gljivične infekcije (i kako da spriječite njihov nastanak)

0

Ako ste prije imale gljivičnu infekciju, vjerovatno ste već upoznate sa svim njenim simptomima – intenzivan svrab, iritacija i gusti, bijeli iscjedak. Neugodno stanje “tamo dole” javlja se usljed pretjeranog rasta gljivice kandide, najčešće tipa Candida albicans. Kandida najnormalnije živi u crijevnom traktu, ali promjena u ravnoteži gljivica i bakterija može dovesti do razvoja gljivične infekcije.

Žene svih starosnih dobi – od adolescenata do žena u menopauzi – mogu dobiti gljivičnu infekciju, ali neke su joj sklonije od drugih. Trudnoća, dijabetes i upotreba antibiotika mogu povećati rizik. Pored toga, visok nivo estrogena može dovesti do pretjeranog rasta kandide, usljed čega žene koje koriste kontracepcijske pilule mogu biti podložnije razvoju infekcije.


Medicinski stručnjaci još uvijek nisu u potpunosti sigurni da li određeni faktori stila života doprinose razvoju gljivične infekcije. Postoji puno pitanja kada se radi o izboru odjeće i gljivičnoj infekciji, a mišljenja su različita. Ipak, žene koje su veoma sklone gljivičnoj infekciji, izbor materijala koji nose – bilo da je riječ o donjem vešu, odjeći za trening ili pantalonama – može biti veoma važan, s obzirom na to da sintetika i materijali koji “ne mogu da dišu” mogu povećati šanse za dobijanje infekcije.

Ukoliko ste sklone gljivičnim infekcijama (ako ste ih imale dva ili više puta), bilo bi poželjno da modifikujete par stvari. A to uključuje spavanje (i svakodnevno nošenje) u vešu koji je napravljen od materijala koji može da diše (kao što je pamuk) i izbjegavanje korištenja higijenskih uložaka i tampona koji su parfemisani.

Zaključak? Ako ste imale gljivičnu infekciju samo jednom, to nije ništa strašno. Međutim, ako je imate češće, bitno je da posjetite doktora kako biste provjerile da nije u pitanju, zapravo, neki drugi zdravstveni problem koji utiče na stvaranje gljivične infekcije.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info