5 stvari koje menstruacija može otkriti o vašem zdravlju

0

Tjelesna težina, krvni pritisak i srčana frekvencija standardna su mjerenja koja doktori koriste kako bi dobili informacije o vašem zdravlju. Ali, postoji još jedna tjelesna aktivnost koju je potrebno uzeti u obzir kada pokušavate shvatiti šta se dešava sa vašim organizmom: menstruacija.

Kada bolje razmislite, to zaista ima smisla. Iznenadne promjene kada je u pitanju količina menstrualne krvi, intenzitet grčeva, krvarenje između ciklusa i druge neobjašnive promjene signali su koje vam tijelo šalje kako nešto vjerovatno nije u redu. To može biti neki manje značajan ili benigni problem, ali istovremeno i SOS signal na koji je potrebno obratiti pažnju. Na sljedećih pet promjena trebalo bi da obratite pažnju.

Veliki, “želatinozni”, krvni ugrušci


Ovo sigurno nije nimalo prijatan prizor, ali je sasvim normalan prilikom menstruacije. Pojavljuju se kada je menstruacija veoma obilna, a antikoagulansi koji obično razbijaju ugruške (prije nego oni napuste tijelo), ne mogu pratiti brzinu izbacivanja oljuštenog tkiva materice.

Ugrušci su najčešće tamne ili svijetlo crvene boje te su nepravilog oblika i veličine. Manji ugrušci (veličine bobice suvog grožđa) obično nisu stvar oko koje je potrebno da se zabrinete. Međutim, na one veće je potrebno obratiti pažnju. Hormonska neravnoteža, koja utiče na nastanak obilne mensturacije, može biti jedan od uzroka, a veliki ugrušci mogu biti i znak infekcije pa čak i pobačaja.

Ukoliko vam se desi da primijetite velike ugruške tokom par uzastopnih ciklusa, bilo bi najbolje da se obratite doktoru kako biste utvrdili o čemu se radi.

Obilna i dugotrajna menstruacija


Kod nekih žena, menstruacija traje svega tri dana dok kod nekih ona može trajati između šest i sedam dana. Međutim, menoragija (medicinski izraz za produženu ili obilnu menstuaciju) koja se proteže duže od sedam dana može biti znak za zabrinutost. Preaktivna ili nedovoljno aktivna štitna žlijezda i sindrom policističnih jajnika uobičajeni su hormonski problemi koji mogu uticati na nepravilnu menstruaciju i njeno duže trajanje.

Fibroidi materice i polipi benigne su izrasline koje, takođe, mogu biti krivci za pomenuto stanje. Starosna dob još je jedna stvar koja igra važnu ulogu. Kako žene u kasnim tridesetim i početkom četrdesetih godina ulaze u perimenopauzu, hormonske promjene mogu dovesti do toga da skrate ili produže trajanje menstruacije. Ekstremno povećanje tjelesne težine, isto tako, može uticati na to da menstruacija postane obilnija nego što je to uobičajeno, a usljed povećanja nivoa estrogena u organizmu.

Krvarenje između ciklusa


Krvarenje ili pojava krvavih mrlja, u bilo koje vrijeme mimo menstruacije, može biti veoma uznemiravajuće. Ako se to dešava povremeno i ako je riječ o lakšem obliku (kao što je par kapi krvi), to najčešće nije alarmantna stvar i dešava se zbog fluktuisanja hormona.

Međutim, ukoliko je to teže krvarenje (kao ono kada morate koristiti tampon ili higijenski uložak) ili ako se dešava mjesec za mjesecom, obratite se doktoru. Hormonalne kontracepcijske pilule mogu biti uzrok, ali isto tako i infekcije i fibroidi. Međutim, ovakva vrsta krvarenje može biti i znak da je riječ o raku materice ili grlića materice pa je bitno ništa ne prepuštati slučaju.

Menstrualna krv je vodenasta i sivkasta


Na početku menstruacije, krv ima tendenciju da bude svijetlo crvene boje, a kako se menstruacija približava kraju, boja može biti smeđa ili čak crna. Što je krvi duže potrebno da napusti tijelo to će biti i tamnija – ovo je efekat koji kiseonik ima na krv.

Međutim, određene promjene u boji krvi potrebno je uzeti u obzir. Krv koja izgleda kao da je vodenasta obično je pomiješanja sa sekretom, što se može desiti kada je žena u drugom stanju. Povremeno krvarenje tokom trudnoće može izgledati kao vodenasta krv, s obzirom na to da je krv pomiješana sa povećanim lučenjem sekreta, a što se obično javlja tokom trudnoće.

Međutim, ukoliko je menstrualna krv vodenasta i/ili sivkasta, tada može biti riječ o infekciji (kao što su polno prenosive infekcije), a posebno ukoliko krv ima snažan i neprijatan miris.

Izostanak menstruacije


Možda zvuči nelogično, ali iako sindrom policističnih jajnika i problemi sa štitnom žlijezdom mogu imati uticaj na to da menstruacija traje duže i bude obilnija, hormonske promjene koje se dešavaju u ova dva slučaja mogu uticati na to i da menstruacija u potpunosti prestane. Stres, takođe, može biti uzrok (jer utiče na ovulaciju), a što može značiti da menstruacija izostane dva do tri puta.

Nemojte se iznenaditi ukoliko menstruacija izostane nakon što smršate. Ekstremni gubitak tjelesne težine uzrokuje smanjenje masti i proizvodnje estrogena, što trajanje menstruacije čini kraćim ili da menstruacija u potpunosti prestane. Ukoliko menstruacija izostaje duže od tri mjeseca, a sigurni ste da niste u drugom stanju i da nije u pitanju menopauza, obratite se doktoru kako biste sa sigurnošću znali šta se dešava.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info