Ovih 9 namirnica čine čuda za vaginalno zdravlje

0

Hrana koju jedete utiče na vaše tijelo od glave do pete, a to naročito uključuje vaše ženske dijelove. Ovo su namirnice koje će poboljšati vaše vaginalno zdravlje, ali i opšte stanje organizma.

Čaj


Dok obična šolja čaja neće učiniti čuda za vaše vaginalno zdravlje, čaj je pametna zamjena za dezert poslije obroka ili slatkiš koji bi inače smazali tokom dana. Naime, stručnjaci su zabilježili daleko veći broj gljivičnih infekcija u vrijeme praznika, kada ljudi konzumiraju više slatkiša i alkohola, a čaj je dobra zamjena za oba od navedenih poroka, bez obzira da li slavite ili ne.

Losos


Omega-3 masne kiseline presudne su za vaginalno zdravlje, a losos ih ima u izobilju. Ove masne kiseline se inače nalaze u membranama svih ćelija u našem tijelu, a dokazano je da pomažu u ublažavanju vaginalne suvoće kod žena u menopauzi. Konzumirajte ovu ribu dva puta sedmično, a ako vam losos nije dostupan ili niste obožavatelj ribe, možete odabrati druge namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama (sadrži ih većina orašastih plodova).

Jogurt


Bogat probioticima, jogurt može pomoći u popravljanju mikrobiološke slike vaše vagine. Birajte obični jogurt, bez dodatih šećera, jer šećer hrani loše bakterije u organizmu, čime možete narušiti delikatni balans kako crijevne, tako i vaginalne flore.

Avokado


Zdrave monozasićene masti, kao što su avokado, orasi i maslinovo ulje, igraju ključnu ulogu u proizvodnji polnih hormona. Ako ti hormoni nisu balansirani (recimo, ako je nivo estrogena prenizak), možete osjetiti da vam je vagina suvlja nego inače pa odnos može biti bolniji. Zato se nikada ne bojte prirodnih masnoća – vaša vagina zavisi od njih!

Jagode


Iznenađenje! Jagode imaju više vitamina C nego narandže. Žene često ne unose dovoljno vitamina C, a on je neophodan za rad nadbubrežnih žlijezda koje proizvode, između ostalih, i polne hormone. Pored toga, vitamin C učestvuje u sintezi kolagena, koji je ključni faktor elasticiteta tkiva i kože. Nijedna žena se neće požaliti na ljepšu i elastičniju kožu, ali i vaginu.

Jaja


Jedno jaje sadrži solidnu dozu vitamina D. Ako patite od manjka ovog vitamina, povećan vam je rizik od vaginalnih infekcija zvanih bakterijska vaginoza, možda baš zato što vitamin D ima bitnu ulogu u imunom sistemu vaše vagine. Istraživanja pokazuju da redovno unošenje vitamina D, u obliku suplementa, značajno je pomoglo u liječenju bakterijske vaginoze. Razgovarajte sa doktorom ako razmišljate o suplemenatima, ali odmah možete početi sa unosom namirnica bogatih vitaminom D!

Kelj


Možete praviti tradicioalnu čorbu od kelja, a možete ga i samo skuhati i dodati u salatu. Samo jedna porcija će obradovati vaše tijelo ogromnom količinom kalcijuma i magnezijuma. To su dva nezamjenjiva minerala za tonus i opštu funkcionalnost mišića, ukljujući vaginu. Međutim, mnoge žene imaju problem upravo sa unosom ovih minerala. Drugi izvori kalcijuma i magnezijuma su, naravno, mliječni proizvodi te mahunarke i orašasti plodovi.

Voda


Ako ste ovisni o gaziranim ili voćnim sokovima, voda je vaš saveznik u borbi za vaginalno zdravlje. Vještački šećeri prave haos u vašoj crijevnoj flori, a to posredno utiče i na zdravlje vagine. Ako vam je obična voda preobična, možete joj dodati limun ili krastvac, ali i piti mineralnu vodu sa malo limuna.

Integralne žitarice


Ječam, heljda, raž, integralna pšenica pa čak i kokice – sve su to integralne žitarice bogate prebioticima. Njihova zdrava vlakna hrane dobroćudne bakterije u našem tijelu, a one nas zauzvrat čine zdravijima i štite od infekcija. Pored integralnih žitarica, dobri izvori prebiotika su i svježe voće i povrće, uključujući banane pa i artičoke.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info