4 jednostavne vježbe za izvajane noge i zategnutu zadnjicu

0

Redovno trenirate, ali sve manje se primijete rezultati. Čak ste promijenili i ishranu, ali i dalje “tapkate” u mjestu. Nemojte se brinuti, jer je to normalna stvar.

Naime, često se desi da mišići dostignu svoj maksimum određenim vježbama. Da biste i dalje napredovali, morate promijeniti vježbe. Donosimo četiri efikasne vježbe koje su idealan izbor kada one, svakodnevne, “zakažu”.

Iskorak sa podizanjem noge


Stanite desnom nogom na stepenicu (ili steper ako imate), a ruke spustite na bokove (A). Oslanjajući se na desnu nogu, podignite se na stepenicu. Zategnite zadnjicu te lijevu nogu podignite što više uvis vodeći računa da su vam leđa uvijek uspravna (B). Vratite se u početni položaj. To je jedno ponavljanje. Isto uradite i lijevom nogom. Naizmjeničnim podizanjem nogu, vježbu ponovite dvadeset puta.

Iskorak unazad te udarac nogom prema naprijed


Iz uspravnog položaja napravite iskorak jednom nogom unazad (A). Vraćajući se u uspravni položaj, tom istom nogom napravite udarac prema naprijed (B). Ovo je jedno ponavljanje. Uradite deset, odmorite, a zatim uradite isto i drugom nogom.

Bočno podizanje noge


Stanite u širi raskoračni stav te ruke stavite na bokove. Iz tog položaja spustite se u čučanj (A). Zadržite kratko te prilikom dizanja desnu nogu podignite što više u stranu (B). Vratite se u početni položaj, spustite u čučanj te prilikom vraćanja u uspravni položaj, ponovite pokret i lijevom nogom. Uradite šesnaest naizmjeničnih ponavljanja.

Skok iz čučnja


Stanite u širi raskoračni stav prstima okrenutim prema vani te rukama na bokovima. Pete odignite od poda te se spustite u čučanj (A). Iz tog položaja skočite uvis (B). Vodite računa da nježno doskočite na prste kako se ne biste povrijedili. To je jedno ponavljanje. Uradite deset brzih skokova, odmorite te uradite još dvije serije od po deset ponavljanja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info