8 simptoma raka jajnika za koje svaka žena treba da zna

0

Svake godine, stotinama hiljada žena širom svijeta dijagnostikuje se rak jajnika. To je svakako manje u poređenju sa rakom dojke, ali iako je rak dojke učestaliji, rak jajnika je smrtonosniji. Razlog? Rak jajnika, u velikom broju slučajeva, kasno se dijagnostikuje.

Još uvijek ne postoje “alati” za rano otkrivanje raka jajnika, a simptomi ovog oboljenja su, u najvećem dijelu, nespecifični. To, u suštini, znači da ne postoje znakovi upozorenja koje bi doktora naveli da dijagnostikuje rak jajnika.

Istraživanja pokazuju da je većina žena (sa rakom jajnika) odlazila na redovne preglede kod doktora šest do devet mjeseci prije nego je oboljenje dijagnostikovano. Međutim, simptomi su u najvećem broju slučajeva povezani sa mnogobrojnim drugim zdravstvenim problemima i oboljenjima, koja su učestalija i koja je prvo potrebno ispitati.

Upravo iz tog razloga rak jajnika naziva se tihim ubicom. Tek 15%, od ukupnog broja oboljelih žena, rak jajnika bude dijagnostikovan u ranoj fazi, kada ga je lakše liječiti, a prije nego se proširi na okolne organe.

Postoje brojni simptomi koji se pojavljuju u ranoj fazi oboljenja, ali je problem što ih je veoma lako ignorisati. Pa, šta onda možete uraditi? Obratiti pažnju na svoje tijelo i upornost simptoma koji nisu uobičajeni, jer to može pomoći da se rak jajnika otkrije u ranim fazama, prije nego se proširi, a samim tim su i veće šanse izlječenja. Ovo su najčešći znakovi upozorenja na koje je potrebno obratiti pažnju.

Koji su simptomi raka jajnika?


Jajnici su smješteni u karlici, blizu mokraćne bešike i crijeva. Kada rak raste, simptomi koji se javljaju obično su gastrointestinalni problemi vezani za pritiskanje tumora na te organe. Najčešći simptomi raka jajnika su:

  • nadutost
  • bol u stomaku, leđima ili karlici
  • oticanje abdomena ili karlice
  • osjećaj sitosti gotovo pa na samom početku obroka
  • loša probava
  • proljev ili zatvor
  • često mokrenje ili osjećaj da morate da mokrite
  • gubitak energije i apetita.

Takođe, može doći do krvarenja (kojeg nije bilo ranije) ili do poremećaja menstrualnog ciklusa, kao što je obilnije ili neredovnije krvarenje. To je vjerovatnije da će se pojaviti kod mlađih žena, jer je životna dob faktor rizika kod raka jajnika. Većina žena kojima je oboljenje dijagnostikovano prošla je kroz menopauzu.

Postoje specifični tipovi raka jajnika usljed kojih može doći do krvarenja pa bi bilo zaista mudro da ništa ne ignorišete ili prepuštate slučaju ukoliko primijetite nešto tog tipa.

Navedeni simptomi veoma su česti. Kada se stvarno treba zabrinuti?


Važno je dobro poznavati svoje tijelo. Svi, s vremena na vrijeme, imamo jedan ili više od pomenutih simptoma, ali ako prođe par sedmica ili mjeseci, a simptomi ne prolaze i nisu u granicama normale, tada je vrijeme da se obavezno obratite doktoru.

Sve, od hipotireoze (nedovoljno aktivna štitna žlijezda) do apneje može podstaknuti gastrointestinalne simptome. Njihova upoprnost (dakle, ako su trajni i ne nestaju) ono je što ih zaista razlikuje od simptoma drugih oboljenja.

Dobro pravilo: ukoliko se susrećete sa ovim simptomima više od dvanaest puta mjesečno, obavezno se obratite doktoru, a posebno ako imate porodičnu istoriju oboljenja raka dojke ili jajnika. Sasvim je lako zanemariti pomenute simptome i abnormalnosti. Međutim, jednom kada simptomi postanu veoma očigledni i kada dođe do pretjerane nadutosti, gubitka apetita ili čestog povraćanja, rak je obično u uznapredovaloj fazi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info