Šminkanje očiju: 7 glavnih savjeta za žene preko 40

0

Za oči se najčešće kaže kako su ogledalo duše, ali one mogu odati i jednu, kod većine žena veoma čuvanu, tajnu: vaše godine. Upravo zbog sljedećih sedam trikova u šminkanju očiju, drugi neće tako lako pogoditi koliko godina imate.

“Pametni” korektor


Zadržavanje vode u organizmu neizbježno je kako starimo, a samim tim to znači i pojavu podočnjaka i tamnih kolutova ispod očiju. Neka vaš korektor odradi dupli posao tako što ćete birati onaj sa žutim podtonovima, a koji će djelovati i kao hajlajter.

Tople nijanse


Ovdje mislimo na sjenku. Zbog sivih i smeđih nijansi, vaše oči će izgledati umorno. Birajte tople tonove, jer sve što podsjeća na svjetlost i toplinu stvara i iluziju odmornih očiju. Ako imate svjetliji ten, birajte nijanse vanile ili svijetle moke; tamnijem tenu najviše pogoduju nijanse breskve i zlata.

Prajmer je obavezan


Kada se radi o količini proizvoda koje nanosite na oči, manje je obično više, ali priprema kapaka za boju neophodna je i obavezna pa čak i ako ne planirate da nanosite sjenku ili ajlajner. Prajmer će popraviti boju vaših kapaka i učiniće da oni budu glatki, a usljed čega će izgledati mlađe i privlačnije.

Mat sjenka


Kada nanesete svjetlucavu sjenku na naboranu kožu, ona će učiniti da izgledate još starije. Mat sjenka će prekriti sve sitne linije te će vaši kapci biti glatki. Međutim, ako ipak želite malo sjaja, onda manje količine svjetlucave sjenke nanesite na uglove očiju – tek toliko da bi se oči dodatno “otvorile” kada sjenka dođe u kontakt sa svjetlošću.

Tečni ajlajner vam je neprijatelj


Kako starite, debele i oštre linije su vam neprijatelji pa je potrebno da izbjegavate korištenje tečnog ajlajnera. Nakon četrdesete, najbolje je koristiti ajlajner u gelu, jer ćete imati bolju i veću kontrolu nad njim prilikom nanošenja. Ali, linije moraju biti tanke: tanke linije, koje su što bliže trepavicama, stvaraju iluziju gušćih, tamnijih trepavica i bolje definisanih očiju.

Crno je najbolje


Zbog crne maskare vaše oči mogu izgledati spektakularno, ali da bi se to postiglo, ključ je u nanošenju. Sa četkice “skinite” skoro svu količinu maskare pa onda pređite preko trepavica. Na taj način neće doći do stvaranja grudvica na trepavicama, a oči će izgledati definisano. Takođe, fokusirajte se samo na gornje trepavice, nikako na donje, jer ako maskaru nanesete i na donje trepavice, stvorićete iluziju tamnih kolutova ispod očiju, a to je sigurno ono što želite da izbjegnete.

Ne zaboravite obrve


Kako biste zaista istaknuli oči, potrebno je pažnju obratiti i na obrve (posebno kako starimo, jer tada dolazi i do njihovog prorjeđivanja). Ali, umjesto njihovog čupanja, potrebno je da na njih nanesete sjenku (naravno, onu koja se slaže sa bojom obrva). Na malu pufnastu četku nanesite malo sjenke u prahu i pređite preko obrva. Na taj način ćete ih popuniti, ali ne pretjerano kao što bi to bio slučaj da koristite olovku.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info