10 činjenica o seksu nakon četrdesete

0

Mislite li da je nakon četrdesete gotovo sa seksom? Pa tek ste se zagrijale! Seks u četrdesetima može biti fantastičan, samo se možda trebate malo više potruditi. Ali strast koju ponovo zapalite može biti čak i jača nego ikada prije.

Uložite malo više truda


I muškarci i žene suočavaju se s padom nivoa hormona nakon četrdeseete, a što se može odraziti na seksualnu uzbuđenost, želju za seksom i ugodom tokom seksualnog odnosa. Međutim, ima rješenja. Više stimulacije tokom odnosa i usmjerenosti na senzualno zadovoljstvo može popraviti stvar.

Sada se možete ohrabriti


Parovi u četrdesetima mogu imati bolji seks nego ikada ranije. U ovim godinama motivisaniji ste i samopouzdaniji u pogledu seksualnih želja. To vam može omogućiti istraživanje različitih vidova seksualnosti. Budite kreativni, igrajte uloge, zajedno gledajte erotske filmove, isprobajte tantru…

Orgazam je bolji


Žene nakon četrdesete u seksu pronalaze više zadovoljstva. Osim više samopouzdanja i opuštenosti, znaju šta žele i ne ustručavaju se to tražiti. S iskustvom je lakše postići orgazam pa se često kaže da nakon četrdesete nastupa druga faza seksualnog iskustva. Istraživanja pokazuju da čak impresivnih 70% žena u četrdesetim i pedesetim češće doživljava orgazam nego one u dvadesetima.

Muškarci mogu duže


Nakon što pređu četrdesetu, muškarci mogu primijetiti da im seksualni odnos traje duže. Nevažno je pri tome je su li za to krive godine ili što su sada naučili “odgoditi” orgazam. To dovodi do snažnijeg osjećaja ispunjenja i povezanosti s partnerkom.

Ali i ponekad neće moći


Nakon četrdesete godine, muškarci su pod povećanim rizikom od pojave erektilne disfunkcije. Pretilost, povišeni krvni pritisak, neaktivnost, stres – sve može dovesti do težeg održavanja erekcije. Međutim, erektilna disfunkcija danas se vrlo uspješno liječi, a u terapiju je potrebno uključiti i partnerku. Pomoći će dobra komunikacija, pojačana stimulacija, korištenje seksualnih pomagala…

Dogodiće se zatišje – i to je u redu


Seksualna želja neće uvijek “goriti jednakim plamenom” – s godinama su neminovne i faze zatišja. Parovi u dugim vezama skloni su preskočiti predigru, međusobno zavođenje, dogovaranje izlazaka u intimnijoj atmosferi, slanje intimnih poruka… A to može ponovno podstaknuti strast među vama.

Nabavite lubrikant ili estrogensku kremu


Hormone možete kriviti za činjenicu da je nakon četrdesete seksualni odnos ponekad neugodan, čak i bolan. S padom nivoa estrogena, sluznica postaje tanja, slabije prokrvljena krvnim žilama te sporije reaguje na stimulaciju vlaženjem. Izaberite lubrikant koji sadrži prirodne sastojke poput aloe vere i kokosovog ulja, koji neće narušiti pH rodnice. Doktor vam može preporučiti estrogensku kremu ako nemate kontraindikacije. Vratiće elastičnost sluznice i omogućiti ugodniji seksualni odnos.

Polno prenosiva oboljenja


Stručnjaci upozoravaju da učestalost polno prenosivih oboljenja ne raste samo među mlađima od 25 godina već i u četrdesetima. Uzimanje lijekova, kontracepcijskih sredstava i pad estrogena dovode do slabljenja sluznice na intimnim područjima pa je veća mogućnost nastanka infekcije. S novim partnerom uvijek koristite kondom i redovno se kontrolišite.

Mislite na zdravlje srca


Ne mislimo da će vam srce stati tokom odnosa (iako je i to moguće) već na činjenicu da je kardiovaskularno zdravlje ključno za očuvanje seksualne funkcije. Seks i srce međusobno djeluju dvojako. Zdravo srce omogućuje prokrvljenost što direktno utiče na postizanje i održavanje erekcije. Uz to, ako održavate zdrav kardiovaskularni sistem, izbjeći ćete neke od nuspojava lijekova, npr. antihipertenziva, na seksualnu želju, uzbuđenje i na orgazam. S druge strane, redovni seksualni odnosi mogu prepoloviti rizik obolijevanja od srčanih bolesti. Redovno znači dva puta sedmično.

Seks je i dalje važan


Obično su četrdesete vrijeme kada se ponovo usmjeravate na vašu vezu, jače se povezujete i imate više vremena koje možete provesti s partnerom. Vrijeme je to koje možete iskoristiti za različite začine vašem seksualnom životu. Prema istraživanjima, 85% žena starijih od četrdeset godina izjavljuje da je seks i dalje vrlo visoko na listi prioriteta.

Izvor: Živim

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info