Nije menopauza: Evo zašto se prekomjerno znojite poslije četrdesete

0

Naporni treninzi sigurno će uticati na pojavu obilnog znojenja. Međutim, ako ste u četrdesetim godinama ili ste ih prešli, a primijetili ste da su vam plahte mokre od znoja ujutro kada ustanete ili vam se dlanovi konstantno znoje, postoje veoma velike šanse da se radi o nekom oboljenju.

Da, možda ulazite u perimenopauzu, jer žene mogu početi da doživljavaju hormonske oscilacije koje se ogledaju u naletima vrućine (valunzi) bilo kada u četrdesetim godinama života. Promjene koje uzrokuju noćno znojenje najčešće traju između četiri i osam godina.

Uzroci noćnog znojenja nisu uvijek na hormonskoj osnovi – postoje i drugi razlozi zbog kojih se žene nepredvidivo znoje. Ukoliko imate simptome prekomjernog znojenja, jedna od sljedećih stvari mogla bi objasniti njegove uzroke.

Lijekovi koje koristite imaju nuspojave


Postoji veoma velik broj lijekova koji mogu uticati na prekomjerno znojenje. Lijekovi protiv bolova, lijekovi za srce i krvni pritisak, kao i antidepresivi, samo su neki od lijekova koji za nuspojave mogu imati znojenje (a oni se najčešće i prepisuju ženama koje su u četrdesetim godinama života i starije).

Dijabetes


Nizak nivo šećera u krvi jedan je od najčešćih uzroka znojenja. Nisu svi uzroci niskog nivoa šećera u krvi povezani sa dijabetesom, ali ste svakako pod povećanim rizikom od ovog oboljenja kada dođete u četrdesete. Ukoliko ne vježbate dovoljno i ako imate masne naslage na središnjem dijelu tijela, tada postoje i veće šanse da ćete postati otporni na insulin i razviti dijabetes tipa-2 (da i ne spominjemo koliko gojaznost utiče na znojenje).

Problemi sa štitnom žlijezdom


Hipertireoza (ili prekomjerni rad štitne žlijezde) ubrzava metabolizam i može uticati na gubitak tjelesne težine, nepravilan rad srca i prekomjerno znojenje. Poremećaji štitne žlijezde počinju kako se žena približava četrdesetim godinama te mogu uzrokovati simptome slične onima kod menopauze.

Infekcije


Infekcije ne moraju biti očite. Neko može imati tuberkulozu, a da to i ne zna, a infekcije se mogu manifestovati znojenjem. Iako veoma rijetko, osteomijetilis, infekcija kostiju koja može uticati na kičmu ili karlicu kod odraslih, može da izazove prekomjerno znojenje. Bakterijske infekcije mogu da izazovu endokarditis (upalu srčanih zalistaka), a noćno znojenje čest je simptom ovog oboljenja.

Poremećaji spavanja


Poremećaji spavanja mogu, takođe, da utiču na prekomjerno znojenje. Upravo prekomjerno znojenje čest je znak apneje u snu, poremećaja koji dovodi do ometanja disajnih puteva tokom sna i usporavanja (a u nekim slučajevima i prestanka) disanja. Iako je ovaj poremećaj češći kod muškaraca nego kod žena, rizik od razvijanja apneje kod žena povećava se kako se žena približava menopauzi, a simptomi se mogu razlikovati od simptoma koje imaju muškarci.

Rak


U rijetkim slučajevima, noćno znojenje može biti rani znak limfoma. Više od 300 hiljada žena, godišnje, bude dijagnostikovan non-Hočkin limfom, a rizik se povećava kako starite. Drugi simptomi uključuju uvećane limfne žlijezde, gubitak težine, bol u grudima i probleme sa disanjem. Ukoliko primijetite bilo šta od navedenog, obavezno se obratite doktoru.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info