Evo kako se vaš mozak ponaša tokom menopauze

0

Odmah na startu da vas upozorimo: to može biti poput pravog ringišpila. Evo šta možete očekivati.

Problemi sa spavanjem


Ne možete zaspati ili spavati? Razlog može biti noćno znojenje koje ponekad prati hormonalne promjene, koje se dešavaju oko menopauze ili to mogu biti problemi sa spavanjem koji su započeli netom prije ulaska u menopauzu. Istraživanja pokazuju da žene, koje su ranije imale problema sa spavanjem, doživljavaju iste simptome za vrijeme i poslije menopauze.

Zbunjenost


Ne, ne gubite zdrav razum – gubite estrogen. Postoji veoma jasna veza između estrogena i kognitivnosti, a pad pomenutog hormona može doprinijeti osjećaju zbunjenosti, zaboravnosti i nemogućnosti fokusiranja.

Prezaposlenost i preopterećenost mogu uzeti danak na pamćenje i fokusiranost. Pored zdrave ishrane, dovoljne količine sna, redovnog vježbanja, bitno je i da pijete dovoljne količine vode. Istraživanja pokazuju da čak i blaga dehidracija smanjuje sposobnost žena da se skoncentrišu. Međutim, potrebno je da znate da ovo stanje ne traje vječno: kako se hormoni budu “smirivali” tako će se i osjećaj zbunjenosti i zaboravnosti povlačiti.

Smanjen seksualni nagon


Vaginalna suvoća može intimni odnos učiniti neugodnim. A valunzi i promjene raspoloženja mogu učiniti da se osjećate manje seksipilno. Nivo testosterona (koji je zadužen za libido) takođe se smanjuje tokom srednjih godina. Veoma malo se može učiniti po ovom pitanju, ali adekvatno nošenje sa nivoima stresa i želja da stvari malo “začine” u spavaćoj sobi, mogu biti od pomoći kod poboljšanja veze i seksualne slike o sebi.

Depresija


Rizik od depresije veći je tokom menopauze, pogotovo za žene koje su se u prošlosti suočavale sa depresijom. Fluktuisanje hormona najvjerovatniji je krivac, jer upravo oni utiču na oblast mozga koja je odgovorna za održavanje raspoloženja na stabilnom nivou. Noćno znojenje takođe može biti uzrok, jer slab kvalitet sna značajno može doprinijeti razvoju depresije.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info