Prajmer: Evo zašto ga treba koristiti svaka žena

0

Prajmer ili baza za šminkanje kozmetički je proizvod koji će prikriti sve vidljive mane i nedostatke na vašoj koži.

Pronalazak odgovarajuće formule nije baš najjednostavniji, jer morate voditi računa o tipu kože i njenoj prirodnoj boji. Donosimo kratki vodič svega što biste trebale znati o prajmeru.

Vrste prajmera

  • Bezbojni prajmeri koriste se kako bi prikrili i izravnali sve nedostatke na koži te je pripremili za nanošenje pudera. Takođe, nanošenjem prajmera spriječićete isušivanje kože, neutralisati sjaj i crvenilo lica te, generalno, osvježiti kožu.
  • Nijansirani prajmeri će prikriti sve mane i nedostatke na vašem licu te koži podariti poseban sjaj. Zavisno od jačine pigmenta te veličine površine koju želite da prekrijete, možete ga koristiti i umjesto pudera.

Obratite pažnju na sastojke


Potrebno je da znate da svakom tipu kože ne odgovara svaki prajmer. Shodno tome, više je nego poželjno da birate formule koje vam najviše odgovaraju, jer samo tako ćete i postići željeni efekat. Olakšaćemo vam malo pa se držite ovog vodiča ispod.

Ako ste sklone alergijskim reakcijama


Izbjegavajte proizvode sa mirisima, silikonima, uljima ili parabenima. Potražite one sa umirujućim sastojcima poput soje, hijaluronske kiseline, alantoina, kamilice, nevena ili aloe. Takođe, važno je da sadrže minerale poput titanijum dioksida ili liskuna. Prije upotrebe, proizvod testirajte na unutrašnjoj strani ruke kako biste bili sigurni da će u potpunosti odgovarati vašem licu te da neće izazvati alergijske reakcije.

Ako imate akne


Tražite formule na bazi vode sa zelenim podtonovima. One će neutralisati crvenilo na koži, jer obično sadrže salicilnu kiselinu, ulje šafrana ili ekstrakt sladića koji, istovremeno, utiču na smanjenje razvoja bakterija te izlučivanje ulja. Međutim, neki od ovih sastojaka isušuju kožu tako da između ostalog, izaberite prajmer koji u sebi sadrži i hijaluronsku kiselinu.

Ako imate suhu kožu


Zahvaljujući prajmeru, šminka će mnogo duže ostati na vašem licu. Prije njegovog nanošenja morate nanijeti hidratantnu kremu, jer ćete na taj način spriječiti isušivanje kože. Ako imate suhu kožu, birajte prajmere koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu, shea puter, jojobu, ulje avokada ili arganovo ulje.

Anti-aging prajmeri


Ovi prajmeri popunjavaju i izglađuju sitne pore i linije. Pored toga, kožu hrane ceramidima i hijaluronskom kiselinom. Birajte proizvode koji u sebi sadrže sastojke sa regenerativnim dejstvom poput retinola, peptida i silikona kao i vitamina C, jer će poboljšati prirodni sjaj kože.

Nanošenje prajmera


Za većinu profesionalnih šminkera, prajmer je jedan od najvažnijih proizvoda koje koriste prilikom šminkanja. Na čisto lice nanesite hidratantnu kremu te sačekajte da je koža upije. Zatim, sasvim malu količinu prajmera nanesite na sredinu lica te razmažite prema obrazima, čelu i bradi.

Ako su vam oči često natečene, prajmer držite u frižideru. Naime, “ohlađen“ proizvod će djelovati umirujuće i protiv-upalno. U slučaju da imate izrazito osjetljivu kožu, umjesto prstima, prajmer nanosite četkom za tečni puder.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info