4 stvari koje nikada ne smijete raditi svojoj vagini

0

Štogod radile, ovo nemojte nikad!

Parenje


Morale ste čuti za “savjete” koje je glumica Gvinet Paltrou davala ženama, a koji se odnose na parenje vagine. Slavna diva je savjetovala kako je ovo jedan od najboljih načina čišćenja vagine. E pa, drage dame, vaša vagina nije tepih ili bilo koji drugi materijal kojem je potrebno parno čišćenje. Štaviše, zbog ovakve prakse možete se opeći tamo dole, a to vam sigurno nije cilj!

Lijekovi


Vaginalne kreme i čepići protiv gljivičnih infekcija, koji se mogu uzeti bez recepta, samo su neke od stvari kojima žene pribjegavaju. Ipak, nikada nemojte uzimati bilo kakve lijekove na svoju ruku. Kada je riječ o vaginalnom zdravlju, uvijek se posavjetujte sa ginekologom.

Strana tijela


Već vam je poznato šta smije ući u vaginu: tamponi, prsti, seksualne igračke, penis, lubrikanti, sredstva za kontracepciju i menstrualna čašica. Na kraju, sve se svodi na zdrav razum i lične navike. Seksualne igračke, dijafragme i menstrualne čašice moraju se prati nakon svake upotrebe.

Sve drugo (krastavci, banane, ta falusoidna sprava koju imate u kuhinji) trebate držati podalje od vagine. Čak i da ih “operete u sedam voda”, njihova tekstura može izazvati iritaciju.

Ispiranje


Vjerovatno vam je već poznato, ali da ponovimo – nikada ne ispirajte unutrašnjost vagine gelovima za tuširanje i sličnim preparatima na bazi sapuna. Zbog ovih proizvoda vagina može postati osjetljiva na infekcije. Zahvaljujući bakterijama, koje se prirodno nalaze u vagini, može se reći da one odrađuju njeno čišćenje.

Kada u vaginu dospiju gelovi za tuširanje i slični proizvodi za ličnu higijenu, tada se i njena prirodna sredina mijenja od normalno kisele do neutralne, a čime sama vagina gubi sposobnost da se zaštiti od bakterija. Naravno, ovo ne znači da stvari treba prepustiti slučaju – topla voda i obični sapun bez mirisa najbolje su sredstvo za čišćenje vagine, ali samo njene spoljašnjosti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info