Imate preko 35? Ovo PRESTANITE raditi odmah!

0

Ukoliko vam je cilj da što duže izgledate mladoliko (a kome nije?), počnite što prije da izbjegavate sljedeće stvari.

Prestanite sa liječenjem akni kao što ste to radile u dvadesetima


Šta ste radile: Podvrgavale ste kožu jakim proizvodima za isušivanje akni, kao što su proizvodi za čišćenje lica i pilinzi čiji je aktivni sastojak salicilna kiselina. Tada je to imalo smisla, jer je koža u dvadesetima bila prilično masna i bilo je prilično nositi se s njom.

Zašto je to sada loše: Akne sa kojima se suočavate u tridesetima razlikuju se od onih s kojima ste vodile borbu tokom dvadesetih. Njihov korijen sada je dublje u koži, a češće se javljaju zbog upalnih procesa nego zbog masne kože. Pored toga, koža ima tendenciju da postaje suvlja i osjetljivija kako stari pa korištenje proizvoda za liječenje akni (koje ste koristile u dvadesetima) može izazvati crvenilo i nadraženost kože.

Šta uraditi: Zamijenite sav arsenal proizvoda koje ste koristile u borbi protiv akni, blažim, ali i dalje djelotvornim proizvodima koje na listi sastojaka imaju sumpor. Takođe, imajte na umu da je potrebno koristiti proizvode koji pružaju veoma bogatu hidrataciju.

Primjera radi, ukoliko ste u dvadesetima koristile gelove koji sadrže vitamin C, sada je potrebno da počnete sa korištenjem seruma koji ga sadrže. Oni će koži pružiti boju hidrataciju, a jednako su efektni kao i gelovi. Samo se mijenja način na koji prodiru u kožu.

Prestanite sa neadekvatnim čišćenjem lica


Šta ste radile: Često se dešavalo da ste jedva pa skinule šminku koju ste nosile tokom dana ili večeri i često ste odlazile na spavanje, a da vam je ostala šminka na očima.

Zašto je to sada loše: Nikada nije poželjno ići na spavanje sa šminkom na licu, a s obzirom na to da se znaci starenja prvo vide na očima i predjelu oko očiju, zaista je loša ideja da ostavite šminku preko noći na licu. Sigurno ne želite očima dati razlog da budu natečene i iritirane.

Šta uraditi: Trljanje očiju pilingom se ne preporučuje, jer to dodatno može iritirati oči, ali ni sredstvima za pranje lica, posebno onima koji sadrže glikolnu kiselinu. Upravo zbog toga je potrebno koristiti blaga sredstva za skidanje šminke, ali koja su dovoljno jaka da skinu šminku.

Pored toga, prije spavanja bi bilo dobro da na predio oko očiju nanesete hidratantnu kremu (nema potrebe da kupujete posebne kreme za predio oko očiju, jer su one skuplja verzija najobičnije hidratantne kreme, a samo su u manjem pakovanju), kako bi oči izgledale što svježije ujutro.

Ne dozvolite da vam vaga skuplja prašinu


Šta ste radile: Veličina vaše haljine vjerovatno se mijenjala tokom godina, ali i od sezone do sezone (posebno kada je u pitanju prelazak iz zimske u proljetnu i ljetnu sezonu).

Zašto je to sada loše: Nivo estrogena počinje da opada sredinom do kasnih tridesetih godina, što dovodi do raspodjele masnih naslaga po cijelom tijelu, uključujući i lice. Za većinu žena to znači gubitak volumena na obrazima. Uz to dodajte i značajne promjene tjelesne težine i dobijate rezultat koji može biti ispijeni obrazi i opuštena koža.

Šta uraditi: Jednom i zauvijek – izbjegavajte podvrgavanje jo-jo dijetama. Kada dođete do zdrave i optimalne tjelesne težine, dajte sve od sebe da je i zadržite.

Doduše, dobijanje i gubljenje par kilograma neće negativno uticati na vaše lice, ali sigurno hoće ako više puta dobijete i izgubite pet do deset kilograma.

Prestanite se ponašati kao da je krema sa zaštitnim faktorom samo opcija


Šta ste radile: Bile ste veoma marljive prilikom nanošenja krema i losiona sa zaštitnim faktorom… Ali samo kada ste bile na moru. Svakodnevno, ne baš toliko.

Zašto je to sada loše: Nikada nije prekasno da spriječite oštećenja koja mogu nastati od nepovoljnog sunčevog zračenja, ali ako čekate mnogo duže od sredine tridesetih godina da to implementirate u svakodnevni režim njege, samo ćete pomoći borama i pjegama da se brže razviju, a kasnije će biti mnogo teže da ih ublažite.

A zaista nema potrebe da spominjemo da izbjegavanje korištenja krema sa sunčevim faktorom povećava rizik od razvoja raka kože.

Šta uraditi: Kremu sa zaštitnim faktorom koristite svakodnevno. Zapamtite da su ruke, vrat i grudi vjerovatno jednako izloženi suncu kao i lice pa ne zaboravite da kremu nanosite i na ove dijelove tijela.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info