Evo zašto vam je vaginalni sekret obilniji nego inače

0

Dok prekomjerni vaginalni sekret koji je (kada je normalan) obično sluzav i nema mirisa te je stvar koja nije za uzbunu, postoje određeni slučajevi u kojima prekomjerni sekret zahtijeva više pažnje. Evo zbog čega može doći do toga.

Polno prenosiva oboljenja


Neuobičajeno veća količina sekreta može biti znak gonoreje ili hlamidije, posebno ako ste nedavno imali odnos bez zaštite ili odnos sa novim partnerom ili više njih. Sekret koji je rezultat infekcije može biti praćen svrabom, peckanjem, neugodnim mirisom i promjenom boje.

Gljivična infekcija


Ako imate gust, bijel i grudvast sekret, koji je praćen svrabom, postoji veoma velika šansa da ste jedna od mnogih žena koja se suočava sa gljivičnom infekcijom. Loša vijest je da je ona veoma neprijatna. Dobra vijest? Ona je uobičajena pojava i veoma lako se dijagnostikuje te se, isto tako, relativno brzo i lako liječi.

Ovulacija


Jedan od najčešćih i benignih razloga zbog kojih se sekret pojavljuje je jednostavna činjenica da ovulirate. Iako se kod svake žene ne pojavljuje tokom ovog perioda, kod većine je obilniji sekret tokom ovulacije normalna pojava.

Alergije


Prije svega, glavno je pravilo da ne stavljate čudne stvari u vaginu. Ali, ponekad će vaše tijelo zbog alergije na neočekivan način reagovati na prezervativ, intimne igračke, sapune i druge supstance. Ako ste alergični na neke od navedenih stvari, vaše tijelo može lučiti obilniji sekret kao odgovor.

Izgubljeni tampon


Ukoliko u vagini ostanu tampon ili prezervativ, prije nego kasnije biće vam jasno da nešto nije u redu. Sekret će imati veoma, veoma neugodan miris. Najbolje je da se obratite doktoru da bi se pomenuti predmeti uklonili, a to bi trebalo da ublaži problem sa sekretom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info