Jednom, dvaput sedmično ili više? Koliko se seksaju ljudi u dvadesetim, a koliko u tridesetim, četrdesetim…?

0

Je li zapravo premalo spavati jednom sedmično s partnerom? To se paušalno ne može reći. Svaka veza je individualna pa ni libido nije jednak kod svakog čovjeka. Dakle, nema čvrstog pravila koliko često se u kojoj dobi treba seksati.

Međutim, naučnici s Kinsey instituta objavili su zanimljivo istraživanje – pokazuje kolika je prosječna učestalost seksa u različitim starosnim grupama.

Mlado = žarko željno seksa?


Očito da je to istina – barem ako je vjerovati rezultatima ovog istraživanja. Naime, najčešće se seksaju osobe između 18 i 29 godina – u prosjeku 112 puta godišnje (to je otprilike dva puta sedmično). Na drugom mjestu su osobe starosti od 30-39 godina, koje se valjaju među plahtama 86 puta godišnje. Zatim slijede osobe starosti od 40-49 godina. One uživaju u seksu 69 puta godišnje.

Zašto učestalost seksa pada s godinama?


Jasno je da što smo stariji, toliko je sve više fizičkih poteškoća. Bole nas leđa, imamo problema s menopauzom ili smo umornije pa nije ni čudo da želja za seksom opada. Osim toga, apsolutno je normalno da nakon 20 godina braka supružnici ne skaču svaki drugi dan jedno na drugo. A posebno kada dođu potomci – seks više nije u prvom planu.

Da li možda spadate među žene koje nisu u onoj najaktivnijoj grupi? Ne brinite – nije toliko loše kao što se možda čini na prvi pogled. Malo seksa ne znači da imamo loš seks. Druga istraživanja pokazala su da žene tek u srednjim tridesetim dožive seksualni Olimp, a mnoge tek tada dožive prave orgazme.

Izvor: Miss7

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info