Bolje nego iz pekare: Evo kako da napravite najbolji burek

0

Ukoliko volite burek, donosimo vam recept za najbolji. Ne, ne preuveličavamo, svi koji su ga probali rakli su da je aposolutno fantastičan, a vi pogledajte kako da ga napravite. Prijatno!

Sastojci

foto: Sašina kuhinja

  •  650 grama gotovih kora za pite
  • 600 grama mljevenog mesa
  • 400 grama crvenog luka
  •  10 grama soli
  •  biber
  •  100 ml ulja

I još

  •  50 ml ulja
  •  400 ml kisele vode.

Priprema

Na ulju dinstajte meso pa luk kako je prikazano u video receptu ispod. Posoliti i pobiberiti. Prijašnjim iskustvom pripreme otkriveno je da je puno bolji okus kada se prvo preprži meso. Pod korama se meso više kuva nego prži. Kasnije se doda luk koji ne treba dugo dinstati. On će se ionako termički obrađivati i upržiti u rerni te otpustiti svoju potrebnu tečnost radije korama, nego u tavi dinstanjem.

Od dva paketa gotovih kora, iz jednog paketa uzmete 4 kore koje će biti potrebne za dvije prazne odozdo te dvije prazne na vrh. Malo nauljiti okruglu tepsiju (dvije kašike ulja) pa staviti dvije prazne kore jednu na drugu. Staviti vrlo malo mesa – tek dvije kašike po kori kako biste imali za sve kore pojedinačno – pošpricati sa malo mješavine.

Sada korisitite po jednu koru dok ne potrošite sve kore iz jednog paketa od 500 grama. Znači, svaku koru špricate sa malo mješavine od malo ulja i kisele vode. Imajte u vidu da nakon 3-4 kore ostanu vrhovi viriti van tepsije. Tada meso stavljate samo malo po rubovima ukrug, preklopite višak tih vrhova od kora i onda dalje opet nastavite kao i prije.

Kada ste potrošili sve kore iz jednog paketa, onda preostale dvije kore stavite na vrh i zalijete sa preostalom mješavinom. Peći oko 40 minuta na 210 stepeni, ali svejedno vi pripazite s vremena na vrijeme, s obzirom na to da svaka rerna drugačije peče.

Nakon što je pečeno, izvaditi iz rerne i malo nožem odvojite rubove od tepsije. Okrenite tepsiju i istresite burek na podlogu.

Pogledajte i video kako da napravite burek.

Izvor: Sašina kuhinja

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info