Vježbe: Ovo je najlakši način da pripremite svoje tijelo za ljeto

0

Ljeto će veoma brzo stići (i same znate kako vrijeme proleti) i pravo je vrijeme da počnete spremati svoje tijelo za omiljenu ljetnju garderobu i plažu. Pilates predstavlja jednu od najefikasnijih i najbržih metoda za zatezanje kompletnog tijela, a prednost ovih vježbi je i u tome što ih možete raditi u udobnosti svoga doma.

Uz ove vježbe, naravno u kombinaciji sa kardio treningom (trčanje, plivanje, vožnja bicikla), za kratko vrijeme ćete primijetiti velike promjene na svom tijelu, a ono što je najbitnije jeste da ih redovno radite (maksimalno četiri puta sedmično savim je dovoljno).

Deset puta deset


Lezite na leđa. Noge zategnite i podignite od poda tako da prave ugao od 45 stepeni. Ruke ispružite pored tijela. Glava i ramena su odignuti od poda. Deset puta brzo dižite i spuštajte ruke vodeći računa da vam je tijelo zategnuto cijelo vrijeme. Vratite se u početni položaj. Uradite deset serija po deset ponavljanja.

Krugovi


Lezite na leđa i podignite desnu nogu. Ruke su ispružene pored tijela. Napravite osam krugova prvo na jednu stranu pa onda osam i na drugu. Zatim promijenite nogu i ponovo napravite po osam krugova.

Istezanje nogu


Lezite na leđa, noge su ispružene, a ramena, vrat i glava podigniti sa poda. Podignite lijevu nogu što više i rukama je još dva puta povucite prema glavi, dok desnu nogu blago odižete sa poda. Isto uradite i sa drugom nogom. Uradite osam ponavljanja naizmjenično, prvo jednom, a zatim i drugom nogom.

Istovremeno istezanje ruku i nogu


Lezite na leđa i podignite ramena, vrat i glavu sa poda. Rukama privucite koljena na grudi. Istežite istovremeno i ruke i noge tako što ćete ih ispružiti – ruke iznad glave, a noge naprijed, tako da prave ugao od 45 stepeni. Nakon toga, vratite se u početni položaj. To je jedno ponavljanje. Uradite jos sedam.

Mali krugovi


Lezite na bok vodeći računa da su vam noge blago izbačene naprijed u odnosu na ostatak tijela. Podignite gornju nogu par centimetara i laganim pokretima napravite osam krugova, prvo u jednu, a zatim odmah i u drugu stranu. Ne dozvolite da vam se tijelo pomijera u odnosu na početni položaj. Vježbu ponovite i drugom nogom (okrenuti na drugi bok).

Bočno podizanje noge


Lezite na bok, nogama blago pomjerenim prema naprijed. Ruke su ispred vas i predstavljaju vam oslonac. Dižite gornju nogu što je više moguće uvis obraćajući pažnju da vam se ostatak tijela ne pomijera. Uradite osam ponavljanja jednom pa onda i drugom nogom.

Labud


Lezite na stomak. Istovremeno podignite glavu, ruke i noge. U tom položaju ostanite par sekundi pa se vratite u početni položaj. Uradite osam ponavljanja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info