6 suptilnih znakova raka grlića materice koje svaka žena treba da zna

0

Kod većine žena, prvi znak oboljenja nije čudan bol ili neobično peckanje već abnormalan papa test. U ranim fazama skoro da i nema bilo kakvih simptoma. A, kao što je slučaj sa većinom tipova raka, rane faze su i vrijeme kada je ishod liječenja najbolji. Upravo zbog toga se najčešće i preporučuje da žene počnu “raditi” papa test jednom kada napune dvadeset i jednu godinu života.

Ukoliko se na papa testu utvrdi da postoje abnormalne ćelije, liječenje obično uključuje histerektomiju. Ta vrsta operacije ima tendenciju veoma visoke uspješnosti.

S druge strane, ako primijetite simptome, postoji veoma velika šansa da je bolest uznapredovala. Liječenje je i dalje moguće, ali je mnogo kompleksnije. Liječenje u ovim fazama najčešće uključuje zračenje ili hemoterapiju, a rezultati su manje sigurni.

Sljedeći simptomi mogu biti pokazatelji raka grlića materice.

Abnormalno krvarenje


Neuobičajeno vaginalno krvarenje simptom je koji se najsnažnije povezuje sa rakom grlića materice. Ovo se odnosi na krvarenje nakon odnosa ili između ciklusa. “Jače” menstruacije ili krvarenje nakon što je žena ušla u menopauzu takođe je potencijalni znak raka grlića materice.

Bol u karlici


Uz abnormalno krvarenje, bol u karlici simptom je na koji treba obratiti pažnju. Bol može biti difuzan ili se pojaviti na bilo kojem mjestu u karlici. On može, takođe, da varira od oštrog do tupog bola. Ukoliko se bol iznenada pojavio i ako nije povezan sa menstruacijom, obavezno se obratite doktoru. Bol tokom odnosa ili mokrenja takođe je znak upozorenja.

Čudan iscjedak


Mutan iscjedak neprijatnog mirisa potencijalni je znak za uzbunu. Iscjedak može biti i vodenast. Naravno, postoje mnogobrojni razlozi zbog kojih se pojavljuje vaginalni iscjedak, a koji nemaju nikakve veze sa rakom grlića materice. Zato, ne paničite i obratite se doktoru.

Zamor


Rak grlića materice može se dodati na dugačku listu zdravstvenih problema zbog kojih možete osjećati konstantni zamor ili se osjećate usporeno. Ovo nije prvi simptom koji se pojavljuje, ali svakako treba obratiti pažnju na njega.

Često mokrenje


Često mokrenje ili konstantni osjećaj kao da morate da mokrite, simptomi su koji se povezuju sa oboljenjem. Ukoliko ovi simptomi traju sedam do deset dana, obično nema razloga za brigu. Međutim, ako se zadrže ili pogoršaju, posjetite doktora.

Pušač ste (ili ste bili)


Da, ovo je faktor rizika, a ne simptom. Međutim, pušači i bivši pušači treba da znaju da ova navika može udvostručiti rizik od oboljenja.

Svi navedeni simptomi, ukoliko su uzrokovani rakom grlića materice, najvjerovatnije će se pojaviti tokom kasnih tridesetih, četrdesetih ili pedesetih godina života. Nije rijetko da i mlade žene imaju ovo oboljenje (žene u dvadesetim godinama života), ali prosječna starosna dob žena sa ovim oboljenjem je sredina četrdesetih godina života.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info