Rak jajnika: 7 znakova koje žene najčešće ignorišu

0

Rak jajnika, zapravo, nije “tiho” oboljenje. Značajan broj žena ima simptome sedmicama pa čak i mjesecima prije nego što se oboljenje dijagnostikuje. Ipak, prilično velik broj njih ne obraća pažnju na date simptome, jer (najčešće) smatraju da je riječ o nečem drugom što je kratkotrajno i prolazno. Ukoliko ste “osjetili” više od jednog simptoma u posljednjih par sedmica, bilo bi i više nego mudro da se obratite doktoru.

Nadutost


Kod raka jajnika ne samo da tumori mogu biti veliki već oni mogu uticati i na rast tečnosti oko njih, a što može uticati na dramatično povećanje obima stomaka. Ukoliko dolazi do rasta stomaka, a lice i ruke gube mišiće i masti, tada najvjerovatnije nije riječ samo o debljanju.

Promjene u crijevima


Žene kojima je dijagnostikovan rak jajnika iznenada mogu dobiti ozbiljan zatvor koji se smjenjuje sa proljevom. Doktor može predložiti pretrage za gastrointestinalne probleme, kao što je sindrom iritabilnog kolona, ali možda je u pitanju i rak jajnika.

Gubitak apetita


Ukoliko vam se dešava da se mnogo brže najedete i da ne možete jesti koliko ste mogli ranije, vi možete pokazivati znakove koji upućuju na to da je u pitanju rak jajnika. Obratite se doktoru ako ste iznenada smršali, a da to niste planirali.

Mučnina


Povraćanje i mučnina mogu biti simptomi mnogobrojnih oboljenja pa doktor ne mora odmah posumnjati da je riječ o raku jajnika. Simptomi raka jajnika nisu izolovani simptomi već njihova kombinacija. U kombinaciji sa mučninom i nadutošću, postoje i druge promjene.

Češće mokrenje


Češće mokrenje može upućivati i na druge stvari osim male bešike. Ukoliko je promjena bila iznenadna i ako je u kombinaciji sa drugim simptomima, odmah se obratite doktoru ili ginekologu.

Menstrualni poremećaji


Veliki broj uzroka može dovesti do iznenadnih promjena u menstrualnom ciklusu ili do krvarenja između mjesečnica. Dok neredovna mjesečnica, sama po sebi, ne mora biti razlog za zabrinutost, u kombinaciji sa drugim simptomima može ukazivati na veći problem.

Bolan odnos


Ako odnos odjednom postane bolan i ukoliko ne dođe do promjena po tom pitanju duže od dvije sedmice, bilo bi i više nego mudro da se obratite ginekologu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info