Evo kako da ostavite cigarete u 10 koraka

0

Kao i svaka zavisnost, tako može biti i prilično teško da ostavite pušenje. Ukoliko ste pušač i želite da prestanete sa upražnjavanjem ove navike, sljedećih deset efikasnih koraka mogu vam pomoći u tome.

Odredite datum


Odredite dan ili datum i recite sebi da od tog trenutka prestajete pušiti i da više nećete počinjati. Kada taj dan dođe, pripremite se tako što ćete baciti cigarete, pepeljare, lule i upaljače koje imate. Eliminišite ustajali miris cigareta u vašem domu ili autu (ovdje pogledajte kako). Obećajte sebi da ovaj put zaista želite prestati da pušite.

Zapišite sve što vam se sviđa o pušenju


Na listu papira napišite sve što vam se sviđa kod pušenja. S druge strane papira zapišite na koji način te stvari koje vam se sviđaju utiču na vas i na živote vaših bližnjih. Razmislite o dobijenoj listi i obratite pažnju kako se vaše mišljenje mijenja tokom vremena. Zapišite iznos novca koji biste mogli da uštedite, potencijalne štetne rizike koje biste mogli eliminisati i kako bi se kvalitet života onih oko vas mogao poboljšati.

Obavežite se u potpunosti


S ciljem prestanka pušenja, morate se u potpunosti obavezati. Ako vjerujete da nećete uspjeti, onda sigurno i nećete. Uvijek razmišljajte o tome kako želite da prestanete pušiti i obavežite se na taj čin. To može biti teško i vjerovatno će postojati trenuci kada ćete željeti da odustanete, ali uvijek se obavežite da želite da prestanete.

Pokušajte da zamijenite “koristi” od pušenja


Možda ćete reći da vas nikotin smiruje i pomaže vam da se opustite. Postoje mnogobrojni načini opuštanja, kao što su šetnja ili joga. Odvikavanje od pušenja je izazovno te pokušajte da smislite aktivnosti kojima se možete baviti kada prestanete. Ukoliko vam na pamet padne cigareta, počnite da upražnjavate neku od tih aktivnosti.

Motivišite se


Zašto prestajete? Koje su koristi od prestanja pušenja? Kome će to, na kraju, zaista koristiti? Ne dopustite vašem umu da se “izvuče” sa racionalizacijom – procesom stvaranja razloga kako ne biste prestali pušiti. Provedite određeno vrijeme u razmišljanju o svojim motivima.

Koristite sistem nagrađivanja


Nagrade su definitivno jedno od najboljih pozitivnih pojačanja i kada pređete određeni prag (primjera radi, nakon mjesec dana od prestanja pušenja), nagradite se nečim što zaista želite imati. Radite to odmah nakon prvog dana, prvog mjeseca, tri mjeseca…

Ne popuštajte pred nagonom


Mislite da jedan dim nečije cigarete neće škoditi? Ni ne razmišljajte o tome! Ukoliko zurite u kolegu ili člana porodice koji puše i osjetite potrebu za cigaretom, udaljite se i otiđite u šetnju. Jedan dim će dovesti do drugog, trećeg, sve dok ne shvatite da ste ispušili cijelu cigaretu. Nikad nemojte popustiti pred nagonom da povučete “jedan dim”.

Odolite iskušenju


Ukoliko se ne možete udaljiti od navedenog stanja, pokušajte sljedeće korake: udahnite duboko. Pijte vodu ili pojedite neko voće. Radite bilo šta što će vam odvući pažnju od “hitne potrebe” da zapalite cigaretu, a kada prođete kroz ovo iskustvo, nagradite se.

Ne odustajte


Ukoliko ipak povučete jedan dim, ne dozvolite da sav vaš trud bude uzaludan. Zapamtite da ste ljudsko biće i da se greške dešavaju te ponovo počnite sa cijelim procesom odvikavanja sljedećeg dana. Ovo je možda vaš prvi ili deseti put da pokušavate da prestanete, ali svi griješimo. Poenta je da nikada ne odustanete.

Uvijek vjerujte u sebe i razmišljajte pozitivno


Negativnost je najčešće početak teškoća i neuspjeha. Natjerajte se da razmišljate pozitivno – možete prestati pušiti bez obzira na broj pokušaja. To može biti teško osobama koje su po prirodi pesimistične te može zvučati kao kliše i precijenjena stvar, ali ako vjerujete u sebe, onda ćete i uspjeti.

Na kraju, ovdje pogledajte šta se vašem tijelu dešava nakon prestanka pušenja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info