Evo zašto vam se poslije depilacije pojavljuju crvene tačkice na tijelu

0

Dešava vam se nakon svake depilacije isto – pojave vam se crvene tačkice po dijelu tijela koji ste depilirale. One, osim što su prilično ružna pojava na samoj koži, znaju da peckaju i bole. Većina onih koji se briju, suočila se sa tačkicama koje izbiju nakon “skidanja” dlaka, ali malo je onih koji znaju zašto se one pojavljuju.

Kada ostavite brijač u tušu, izlažete ga gomili bakterija, a koje se razmnožavaju zahvaljujući toploj i vlažnoj sredini kupatila. To se kasnije manifestuje na koži i uzrokuje pojavu crvenih tačkica i sitnih bubuljica. Stari brijači često pokupe i sapun i sitne dlačice, što znači još veći broj bakterija.


Ipak, ne paničite, jer postoje načini da izbjegnete “nepozvane posjetioce”. Britvice redovno mijenjajte, jer to zaustavlja širenje bakterija. Dermatolozi, u zavisnosti od toga koliko često se brijete i koliko su vam guste dlačice, preporučuju da britvice mijenjate na svakih pet do sedam brijanja.

Ukoliko vam nova britvica nije pri ruci, prvo operite kožu i žilet sapunicom i vodom da biste se oslobodili prljavštine i mrtvih ćelija na površini kože. Ukoliko se ipak ospete, na noge stavite topao peškir.

Izvor: Noizz

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info