Četrdesete: Evo zašto život za vas tek počinje!

0

Žene poslije četrdesete… Ko su one? Ranjive pa čak ponekad i bespomoćne. Naivne, pune povjerenja, kao u trinaestoj. Odavno su zaboravile nezrelu romantiku petnaestogodišnjakinje, entuzijazam dvadesetpetogodišnjakinja, racionalnost onih preko trideset.

Novi svijet


Mnogo su vidjele. Ponekad su zatvarale oči. A poslije otvorile oči i uvidjele novi svijet, novu sebe, novi život.
One ponovo vjeruju u bolje, jer se njima “najgore” uglavnom već dogodilo. One dobijaju najbolje, jer su sposobne vidjeti dobro tamo gdje ga drugi i ne primjećuju. Imaju izoštren pogled, osjetljiv sluh i nježne ruke. Drže se onoga što je za njih najbolje.

One su lijepe. Nisu samo simpatične. One su nevjerojatno lijepe, zato što su postale svjesne da imaju lijepo, zdravo i korisno tijelo. One su naučile voljeti svoje tijelo, tako da je svako privučen njima. One znaju tajnu, te žene poslije četrdesete. Dosta je njima priča o “milionima”, “karijerama” i “društvenim statusima”. One sad tačno znaju da ono što je najvažnije nije ono što se prikazuje na televiziji, što piše na internetu i na statusima društvenih mreža.

Važno u životu je sam život: njegov okus, boja, ritam, miris, sposobnost radovanja svakom danu. Odavno su zaboravile ustaljene fraze, taktike zavođenja i spremanja haljina za izlazak. Više nisu u fazi “aktivne potražnje”, jer su već pronašle ono što je im je bilo potrebno svih ovih godina – sebe, pravu sebe.


I ispostavilo se da su takve – prave, vrlo interesantne i zanimljive svima. Pa, skoro svima. One ponovo mogu glasno plakati i smijati se. Već su prestale nositi “oklope” društvenih normi ponašanja, zabrana i dozvola. One ne vole ono vrijeme kad je trebalo uspravno držati leđa i glavu ma štogod da se dogodi, vrijeme smijeha kad im se plakalo i vrijeme tihog klimanja glavom kada su željele uzvratiti.

Prestale su se suzdržavati, izašle su na slobodu – žive, sigurne, besprijekorne! One žive isto kao što i dišu: jako, onda tiho, a zatim nježno, jedva čujno, zatim užurbano i bezobzirno. Dišu u ritmu života, u ritmu disanja. Napokon, poslije četrdesete one uspijevaju živjeti u istom vremenu sa životom!

Žene poslije četrdesete – one nisu tetke! One nose duže suknje zato što je to elegantno i ženstveno. Ali one nose i kratke suknje i farmerice i bižuteriju… Nemaju se potrebu dokazivati – “imam dijamante”. Bitno je da se to njima sviđa. Nigdje ne kasne.


One žele biti lijepe zbog sebe. One su trend same za sebe. Žene poslije četrdesete prestaju manično brojati kalorije. Zato što ljubav, interes, pokret, životnost i inspiracija pomažu puno bolje od fitnes centara i plastičnih hirurga. Pa da, to i jeste razlog zašto su postale tako lijepe.

One znaju cijeniti svaki minut, svuda stižu na vrijeme, nigdje ne kasne, jer nigdje ne žure. One postižu. One se bore. One jednostavno – žive. I tačno znaju, čak i nakon 40 godina od sada – biće još interesantnije!

Izvor: Avaz

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info