10 pravila kojih se morate držati ako želite da smršate

0

Višak kilograma nije teško izgubiti (i zadržati dobijenu kilažu) ako stvorite sljedeće navike kojih ćete se svakodnevno pridržavati.

Vodite dnevnik ishrane


Ovo nije baš jednostavan posao, ali će pomoći da odredite koje vam namirnice odgovaraju, a koje ne. U dnevnik pišite stvari poput: šta jedete, šta pijete i u kojim količinama, kada jedete, kako se osjećate dok jedete, a kako sat vremena kasnije (zapišite ako postoji određena fizička ili psihička promjena).

Konzumirajte mnogo vode


Čista, obična voda je osnova za dobro zdravlje. Ona čisti organizam od toksina, održava normalnu temperaturu organizma te “podmazuje“ i štiti vaše organe.

Planirajte obroke


Pravljenje plana ishrane (šta i kada jesti) smanjuje pretjerano konzumiranje hrane, a posebno u situacijama kada jedete iz dosade. Uštedićete novac, smanjiti pretjerani unos hrane u stresnim situacijama te povećati mogućnost ispunjenja zadatog cilja.

Vodite računa o veličini porcije


Na vrijeme shvatite da vašem tijelu nije potrebna sva ta hranu koju unosite, već mu je čak i “ugodnije“ sa manjom količinom. Pogledajte količinu nekih od namirnica koja je dovoljna:

  • Ulje, masti, sir, margarin, preljevi i začini = veličina vašeg palca
  • Orašasti plodovi i zdrave grickalice = ono što stane u vašu šaku
  • Proteini, meso, jogurt = veličina vašeg dlana
  • Žitarice, voće i povrće = veličina vaše šake.

Ne držite dijetu


Kada živite tako što ograničavate unošenje potrebnih namirnica, vaše tijelo ovaj nedostatak hranjivih materija povezuje sa glađu. Ono smatra da vi nemate šta da jedete te svaku unesenu namirnicu pohranjuje u masne naslage. Ono što treba da uradite jeste da promijenite navike u ishrani i način života, a ne da držite dijetu.

Riješite se negativne energije (i ljudi koji vas “truju” istom)


Dokle god budete vodili računa o sebi, borili se protiv nervoze i stresa, razmišljanje o višku kilograma vam neće predstavljati problem. Uvijek će se naći neko da vam pomrsi planove, da kaže šta treba (ili ne). Naravno, vi to ne smijete dozvoliti te morate nastaviti da vjerujete u sebe i svoj izbor. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali isto tako vi ne trebate dopustiti da to mišljenje utiče na vaš život. To je jedini način da postignete svoje ciljeve.

Nađite vremena za opuštanje


Stres je najveći saboter mršavljenja. Kada ste pod velikim stresom, tijelo ispušta kortizol, hormon stresa. Tijelo tada misli da se mora boriti ili bježati, a vi u stvari samo sjedite i dopuštate da vas stres u potpunosti “preuzme“. Ovo oštećuje nadbubrežne žlijezde i imunitet, utiče na nivo energije te stvara probleme sa probavom.

Spavajte najmanje sedam sati dnevno


Kada ne spavate dovoljno dugo, tijelo ispušta kortizol direktno u krvotok. Na ovaj način “bacate u vodu“ sav trud koji ste napravili u toku dana vodeći računa o ishrani. Plus, budući da ste umorni, postoji mogućnost da ćete u toku dana imati veću potrebu sa slatkišima i kofeinom.

Pokrenite se!


Opštepoznato je da bez fizičke aktivnosti nema gubljenja kilograma. Pronađite nešto u čemu ćete uživati (šetnja, ples, aerobik ili bilo šta drugo što odgovara vašim afinitetima) i budite uporni da istrajete u tome. Fizička aktivnost će popraviti, ne samo vaš izgled, nego i generalno, vaš pogled na svijet, ali i cjelokupno zdravlje.

Budite uporni i dosljedni!


Malim, ali dosljednim postupcima ćete polako, ali sigurno, doći do zacrtanog cilja. Ne dopustite da dođete u situaciju da su vam drugi važniji od vas samih. Posvetite se sebi i svom tijelu te budite dosljedni u tome kako biste postigli željenu težinu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info