Ovi proizvodi DOKAZANO umanjuju crvenilo lica

0

Bilo bi zaista fantastično kada bi svaka od nas imala glatku i lijepu kožu, ali je činjenica da se većina nas suočava s nekim stepenom crvenila lica, pojave mrlja na licu i, generalno, osjetljivosti kože.

U najboljem slučaju, crvenilo lica može biti frustrirajuće, a u najgorem može biti pokazatelj ozbiljnijeg zdravstvenog problema i izvor iritacije, nelagode ili nesigurnosti. Sigurno je da postoje određene stvari koje možete uraditi kako biste poboljšali stanje i izgled vaše kože, nabolje naravno, a svjetski dermatolozi preporučuju isprobane proizvode koji umanjuju, smiruju i neutrališu crvenilo lica bilo da je iritacija uzrokovana aknama, rozacejom, osjetljivošću kože ili kombinacijom nekih od pomenutih faktora.

Šta uzrokuje crvenilo lica?


Postoji zaista mnogo faktora koju mogu uticati na nastanak crvenila: od načina života, proizvoda za njegu kože koje koristite do vašeg zdravlja. Rozaceja, genetika, alergija na sastojke za njegu kože, izlaganje suncu, suvoća ili pretjerani piling mogu doprinijeti crvenilu. Da biste shvatili zašto vam koža izgleda “ljutito”, posjeta dermatologu najbolji je prvi korak u rješavanju problema i eliminisanju svih skrivenih uzroka. Na taj način možete saznati šta je srž samog problema umjesto da crvenilo samoinicijativno tretirate.

Kako smiriti crvenilo?


Da bi se crvenilo pravilno tretiralo, odnosno liječilo, potrebno je ustanoviti krivca zbog kojeg se ono pojavljuje. Sljedeći razlozi su među najčešćima:

  • Crvenilo koje se povezuje sa aknama. Veoma česta pojava, kod osoba svih uzrasta. Ono što je dobro u svemu ovome jeste da postoje proizvodi koji mogu biti od veoma velike pomoći kod ove vrste crvenila i iritacije kože. Zapravo, ova dva su među najboljima: La Roche-Posay Effaclar gel za čišćenje masne i osjetljive kože i La Roche-Posay Effaclar Duo (+) krema. Zašto ova dva proizvoda? Zato što ne nadražuju i ne isušuju već iritiranu kožu, a prvi rezultati vidljivi su već par sati nakon prve primjene.
  • Crvenilo koje se povezuje sa suvom kožom. Suva koža često je oštećena i “ugrožena”, što znači da postaje osjetljivija na infekcije i upale izazvane mikroorganizmima, a što u konačnici i dovodi do crvenila. Da bi se u startu zaustavilo crvenilo koje se povezuje sa suvom kožom, poželjno je da se piling lica radi rjeđe te da se kožna barijera ojača hidratacijom. Hidratantne kreme posebno formulisane za suvu i osjetljivu kožu svakako su najbolji lijek, a naša preporuka je La Roche-Posay Toleriane Sensitive krema – hidratizira, smiruje i štiti kožu. Suva koža lica često nije jedini problem suve kože s kojim se suočavamo – u najvećem broju slučajeva praćena je osjetljivom i suvom kožom cijelog tijela. Kako biste olakšali ove simpome, korištenje mlijeka za tijelo jedna je od odličnih opcija. U te svrhe preporučujemo Lipikar Lait Urea 5+. Ovo fantastično mlijeko za tijelo odmah nakon nanošenja daje fantastične rezultate, a redovnom primjenom pomaže da vaša koža bude nježna i glatka.
  • Crvenilo koje se povezuje sa rozacejom. Rozaceja je hronično upalno stanje kože koje licu daje crven izgled. Ako i vi, kao 415 miliona osoba širom svijeta, imate ovaj problem, pomoć je tu: Rosaliac AR Intense gel pruža intenzivnu njegu istovremeno smanjujući lokalizovano crvenilo i sprečavajući njegovo ponovno pojavljivanje.
  • Kontaktni dermatitis. Kada nešto dodirne kožu (bilo da je u pitanju tkanina ili neki drugi materijal), koža se može iritirati ili može doći do alergijske reakcije. Ova pojava poznata je pod nazivom kontaktni dermatitis, a može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući i lice. Simptomi kontaktnog dermatitisa mogu biti crvenilo, svrab i suva koža, a ponekad su to čak i osip i plikovi. U slučaju kontaktnog dermatitisa, naša prepruka je Toleriane Ultra – krema koja dugotrajno ublažava osjećaj nelagode kod osoba s netolerantnom kožom ili kožom sklonom alergijama.
  • Atopijski dermatitis ili ekcem. Hronično stanje kože koje karakteriše svrab, atopijski dermatitis/ekcem često je uzrokovan kombinacijom genetskih faktora i faktora životne sredine. Najbolji tretman za crvenilo izazvano atopijskim dermatitisom jeste smanjenje kontakta sa iritansima i alergenima. Pored toga, poželjno je i korištenje hidratantnih krema ili balzama – Lipikar Baume AP+M balzam pomaže u ublažavanju simptoma atopijskog dermatitisa neposredno nakon nanošenja.

Kako možete spriječiti pojavu crvenila lica?


Bez obzira na to šta je krivac, hronično crvenilo je upala koja dovodi do širenja sitnih krvnih sudova koji pritišću kožu. S vremenom, oni mogu ostati prošireni i uzrokovati trajno crvenilo. Najbolji način liječenja crvenila? Izbjegavanje. U nastavku pogledajte nekoliko savjeta za izbjegavanje iritacije:

  • Faktori životne sredine. Naporne aktivnosti same po sebi mogu imati uticaj na pojavu crvenila, a u kombinaciji sa izlaganjem direktnoj sunčevoj svjetlosti, problem se dodatno pogoršava.
  • Začinjena hrana, alkohol ili kafa. Obratite pažnju na način na koji vaša koža reaguje nakon konzumiranja pomenutih namirnica koje su poznate i kao učestali “okidači” za nastanak crvenila kože.
  • Izloženost iritansima. Izbjegavanje proizvoda za njegu koji sadrže: pepermint, mirise, parabene, trikolsan, formaldehid, ftalate, sulfate, alkohol – sve navedeno može uticati na isušivanje i iritiranje kože, posebno ako inače imate osjetljivu kožu. Umjesto toga, preporučuje se korištenje proizvoda sa hidratantim sastojcima koji će ojačati barijeru kože (peptidi, ceramidi i hijaluronska kiselina) kao i pružiti zaštitu od stresora životne sredine.
  • Adekvatna zaštita. Bez obzira na to da li je vani oblačno, kišno ili pak veoma vruće, potrebno je da vašoj koži pružite adekvatnu zaštitu. Korištenje krema i losiona sa zaštitnom faktorom (SPF) ima mnogostruko dejstvo, a u prvom redu sprečavanje oštećenja i iritacije kože usljed nepovoljnog djelovanja sunčeve svjetlosti.

Koža je najveći organ našeg tijela, ali je ujedno i mnogo više od pukog omotača koji nas štiti od svih nepovoljnih spoljašnjih uticaja – koža je uvijek bila više od kože pa je upravo zbog tog razloga i potrebno ozbiljno pristupiti očuvanju njenog izgleda i zdravlja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info