Akne: Šta znamo i koju dermokozmetiku koristiti

0

Najveći organ našeg tijela, koža, često prolazi kroz različite promjene, a koje mogu biti manje ili više vidljive. Nažalost, u najvećem broju slučajeva riječ je o veoma vidljivim promjenama koje mogu početi u adolescentskom dobu te se nastaviti kroz zrelije godine. Jedna od takvih promjena jeste nastanak akni.

Akne se mogu pojaviti na gotovo svim dijelovima tijela, mada najčešće zahvataju lice, vrat, leđa i grudni koš. Kada je riječ o koži lica, akne se u najvećem dijelu pojavljuju na čelu, obrazima i bradi. Iako obično nastaju tokom adolescentske dobi usljed povećanog lučenja masti koja u kombaciji sa mrtvim ćelijama kože može začepiti pore i izazvati upalu, pojava akni često se povezuje i sa stresom, hormonskim promjenama kroz koje prolazimo te genetikom.


Osim što veoma često mogu biti i bolne, akne imaju tendenciju da se prilično sporo povlače, a veoma često mogu izazvati i nastanak ožiljaka i tamnjenje kože. Pored toga, bitno je spomenuti kako same akne mogu izazvati i emocionalni stres i uticati na psihu svake osobe – istraživanja pokazuju kako čak 46% osoba koje imaju akne imaju i veću vjerovatnoću da će razviti depresiju. I to nije sve – čak 40% u svijetu žena ima akne.

Akne su veoma česta pojava i mogu uticati na samopouzdanje svake osobe pa ovdje, s punim pravom, možemo reći kako je koža više od kože, jer ona utiče gotovo na svaki aspekt našeg života.

Šta izaziva akne?


Akne uzrokuju četiri glavna faktora, a to su:

  • prekomjerno lučenje ulja (sebuma)
  • folikule dlake koje su zapušene uljem i mrtvim ćelijama kože
  • bakterije
  • upale.

Ovdje je bitno napomenuti i kako postoje određeni faktori rizika koji mogu podstaknuti nastanak akni ili ih čak pogoršati. Među najčešćima su:

  • Hormonske promjene. Menstrualni ciklus jedan je od glavnih pokretača nastanka akni kod žena. U ovom slučaju, akne imaju tendenciju da se pojave par dana prije ciklusa te da nestanu par dana nakon njegovog završetka. Druge promjene hormona, kao što su trudnoća i menopauza, mogu uticati na to da se akne ili pogoršaju ili da nestanu. Sindrom policističnih jajnika – najčešći hormonski poremećaj kod žena u reproduktivnom dobu – takođe utiče na stvaranje akni.
  • Određeni lijekovi. Ovdje je najčešće riječ o lijekovima koji sadrže kortikosteroide, testosteron i litijum.
  • Stres. Ne, stres ne uzrokuje nastanak akni, ali ako ih imate, stres ih može pogoršati.
  • Šminka. Korištenje šminke koja je masna, bilo da se radi o preparativi ili dekorativi, posebno ako vam je koža sklona aknama.
  • Porodična istorija. Postoji velika vjerovatnoća da ćete imati akne ukoliko ih imaju i druge osobe u vašoj porodici.

Kako njegovati kožu sklonu aknama

Ukoliko se odlučite koristiti proizvode za njegu kože sklone aknama, birajte provjerene proizvođače dermokozmetike poput La Roche-Posay

Koža sklona aknama obično se često masti usljed čega dolazi do začepljenja pora odnosno folikula dlake – pravi recept za formiranje akni. Shodno tome, kožu je potrebno održavati čistom – pranje dva do tri puta dnevno može biti od veoma velike pomoći. Međutim, određeni proizvodi za pranje lica mogu napraviti više štete nego koristi, jer mogu isušiti kožu lica. To pak nije slučaj sa La Roche-Posay Effaclar gelom za čišćenje masne i osjetljive kože – nakon upotrebe, koža ostaje čista i hidratizirana te ne dolazi do iritacije.

Postoje i određene vrste lijekova koji se koriste za liječenje akni, a koje vam može prepisati dermatolog. Međutim, praksa je pokazala da većina ovih lijekova mogu isušiti kožu i uticati na njeno perutanje pa je možda i najbolje da ih izbjegavate.

S druge strane, određene vrste krema mogu ublažiti postojeći problem s aknama pa čak i spriječiti njihovo ponovno nastajanje. Jedna od najboljiih, koja vam može biti od pomoći, je La Roche-Posay Effaclar Duo (+) krema. S punim pravom možemo reći kako je zapravo riječ o pravom šampionu među kremama protiv akni – ona obezbjeđuje dugotrajnu hidrataciju kože, a prve rezultate ćete vidjeti već dvanaest sati nakon upotrebe.

Imajući u vidu kako izgled kože može imati ogroman uticaj i na cjelokupnu sliku o sebi, veoma je važno povesti računa o zdravlju našeg najvećeg organa. Lijepa i njegovana koža nešto je čemu teži gotovo svaka žena, a pravilnom i redovnom njegom to je i ostvarivo, čak iako vam je koža sklona aknama.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info