Ova 4 proizvoda za njegu lica obavezno trebate koristiti poslije četrdesete

0

Veća briga o vašoj koži nakon četrdesetog rođendana nešto je o čemu se ne raspravlja. Kako starite, proizvodnja kolegena i elastina u koži se smanjuje, a obnavljanje ćelija kože se usporava.

To znači da je vaša koža podložnija oštećenjima, tako da dolazi do “lakšeg” i bržeg razvoja sitnih bora oko očiju, bora uopšteno i pjega nastalih usljed djelovanja sunčeve svjetlosti; ukoliko ne povedete više računa o vašoj koži sada, njihova pojava dramatično će se pogoršati.

Sljedeća četiri proizvoda za njegu kože preporučuju vrhunski svjetski dermatolozi.

Krema ili losion sa zaštitnim faktorom


Izlaganje suncu glavni je uzrok preuranjenog starenja kože. Ultraljubičasta svjetlost ubrzava formiranje linija, bora i pjega. Osim odjeće, krema ili losion sa zaštitnim faktorom jedina je stvar koja vašu kožu može zaštiti od nepovoljnog sunčevog zračenja. Koristite formule čiji su aktivni sastojci cink oksid ili titanijum dioksid.

Ove formule sadrže manje hemikalija te imaju tendenciju da rjeđe iritiraju kožu. Kremu ili losion sa zaštitnim faktorom nanosite svako jutro. To bi trebalo da bude zadnji proizvod za njegu kože koji ćete nanijeti prije nanošenja šminke.

Retinol


Retinol je definitivno najmoćniji sastojak koji vam može pomoći da usporite starenje kože. Evo šta se dešava kada ga ne nanosite: proizvodnja kolagena se usporava i rast novih ćelija kože se smanjuje što rezultuje tanjom kožom sklonom borama i opuštanju, a koja ne može reflektovati svjetlost kao kada je bila zategnuta i glatka.

Ukoliko ga niste do sada koristili, nabavite kremu u kojoj je on aktivni sastojak te je nanosite svako drugo veče prije spavanja. Ako ste ga već koristili neko vrijeme ili ako ste primijetili poboljšanja na vašoj koži, vrijeme je da posjetite dermatologa kako bi vam on prepisao novu kremu.

Sve zavisi od vaše kože te može biti potrebno od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, nakon početka korištenja, kako biste prešli na novu verziju. Nanosite ga uveče, nakon pranja lica, a prije nanošenja noćne kreme.

Serumi bogati antioksidantima


Slobodni radikali, koji nastaju usljed UV zračenja i zagađenja životne sredine, oštećuju DNK ćelija kože, što utiče na preuranjeno starenje kože. Antioksidanti sprečavaju nastanak oštećenja tako da vaša koža zadržava svoj prirodni sjaj i mladalački izgled.

Serume bogate antioksidantima najbolje je nanositi ujutro (nakon čišćenja lica), pošto je koža “najranjivija” tokom dana. Dermatolozi preporučuju verzije koje sadrže ekstrakt zelenog čaja, jer njegovi antioksidanti smanjuju pojavu nastanka bora.

Hidratantna krema


Lojne žlijezde u vašoj koži smanjuju se kako starite tako da vaša koža zadržava sve manje količine vlažnosti pa, umjesto da bude glatka, ona počinje da se opušta te da se na njoj formiraju linije i bore.

Hidratantna krema pruža hidrataciju koja je potrebna da se ove promjene spriječe. Tokom vaših dvadesetih godina, vaša koža je imala više prirodne vlažnosti pa ste, tu i tamo, mogli da preskočite nanošenje hidratantne kreme.

Sada je potrebno da je nanosite danonoćno i to verziju koja sadrži hijaluronsku kiselinu, glicerin, peptide ili ceramide – svi navedeni sastojci vašoj koži pomažu da zadrži vlažnost usljed čega joj se vraća mladalački izgled i sjaj.

Peptidi su posebno dobri, jer kožu opskrbljuju hranjivim materijama koje su joj neophodne da bi se ona obnovila i “popravila”.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info