Zašto su vam ruke i stopala uvijek hladni (i šta uraditi po tom pitanju)

0

Vaše ruke i stopala konstantno su hladni, bez obzira da li je vani veoma vruće ili je pak jako hladno. Čuli ste od mnogih da je u pitanju loša cirkulacija, ali da li je to zaista tako?

Zapravo, to nije u potpunosti netačno. Vaši krvni sudovi (koji distribuišu krv obogaćenu kiseonikom kroz vaš organizam) održavaju toplotu vaše kože. Kada se živa u termometru spusti, čulni receptori u vašoj koži upozoravaju mozak da stegne krvne sudove. Ovo omogućava manji protok krvi do vaše kože kako bi se toplota zadržala u trupu, gdje su smješteni svi organi.

Kod nekih ljudi, vazokonstrikcija (kako se ovaj proces naziva) može biti izazvana i najmanjim promjenama temperature, a istraživanja pokazuju da je ova vrsta reakcije češća kod žena, dijelom zbog fluktuirajućeg nivoa estrogena, hormona koji ima veoma važnu ulogu u regulisanju temperature.

Ozbiljnija osjetljivost na hladnoću obilježje je Rejnoovog fenomena kod kojeg ekstremiteti (najčešće prsti na rukama i nogama i ponekad nos i uši) mogu poplaviti ili pobijeliti i utrnuti. U zavisnosti od toga koliko su simptomi izraženi, liječenje se može kretati od nošenja dodatnih rukavica i čarapa do uzimanja lijekova na recept koji proširuju krvne sudove.

Na kraju, hladne ruke mogu biti simptom drugih oboljenja, kao što su hipotireoza, lupus ili dijabetes ili niskog nivoa željeza ili nedostatka vitamina B12.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info