Kosa: Evo zašto regenerator koji koristite nema nikakvog efekta!

0

Postoji mnogo razloga zbog kojih kosa može postati oštećena: nezdrava ishrana, petjerana upotreba alata za stilizovanje kose koji rade na principu toplote, nepravilno četkanje kose, pretjerano izlaganje suncu, upotreba određenih asesoara za kosu… Lista je zaista velika.

Svi želimo da imamo lijepu i zdravu kosu, ali većina žena ne zna da vrsta regeneratora koji se koristi mora biti zasnovana na vrsti oštećenja kose koje imaju. Ne postoji jedan tretman koji odgovara svim vidovima oštećenja kose.

Primjera radi, proteinski tretman na suvoj, krtoj kosi može još više da pogorša stanje. Od ključne je važnosti da razumijete koju vrstu oštećenja kose imate, jer ćete tada znati i kojem tretmanu vašu kosu treba da podvrgnete.


Postoje dva najčešća tipa oštećenja kose koja se mogu privremeno “liječiti” pomoću regeneratora:

  1. kosi koja je suva, krta ili gruba potrebni su omekšavanje i hidratacija i to sastojcima kao što su ulja bogata masnim kiselinama, aloja verom i puterima orašastih plodova
  2. kosa koja je hemijski oštećena do te tačke da se pod rukom osjeća kao da je gnjecava ili kao da dirate šećernu vunu – takvoj kosi potrebni su proteini.

Način na koji vaša kosa reaguje prilikom istezanja pomoći će vam da odredite da li joj je potrebna hidratacija ili tretman proteinima. To možete saznati pomoću sljedećeg jednostavnog testa elastičnosti:

  • ako se ne isteže i ne puca, onda je krta i oštećena te je potrebno da je podvrgnete tretmanu hidratacije
  • ako se mnogo isteže te se ne vraća i/ili se lomi i puca, imate osjećaj pod rukom kao da je gnjecava ili kao da dodirujete šećernu vunu, onda joj je potreban tretman proteinima
  • ako se sasvim malo isteže, a nakon toga se vraća u svoju normalnu “poziciju” i “stanje”, nivo hidratacije i proteina je uravnotežen.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info