Evo kako se vaša vagina mijenja u tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama života

0

Ako niste tip žene koja se redovno ispituje “južno od granice”, možda i ne shvatate da, baš kao i ostatak vašeg tijela i vaša vagina stari. Genitalije se nesumnjivo mijenjaju kako vrijeme prolazi, a poznavanje tih promjena sasvim je normalno pa čak i dobro, jer na vrijeme možete “otkloniti” određene neugodne situacije.

Naravno, kao i svaka žena, tako je i svaka vagina drugačija. Vrijeme za događaje poput trudnoće ili menopauze razlikuje se od žene do žene. Međutim, u principu, možete očekivati sljedeće.

U tridesetima


Žene koje koriste kontracepcijske pilule tokom ove dekade života (ili prije ili poslije!) mogu se suočiti sa vaginalnom suvoćom, najvjerovatnije zbog toga što pilula zaustavlja ovulaciju, a što može ograničiti prirodno “podmazivanje” oko tog vremena u mjesecu.

Naravno, neke žene mogu odlučiti da je u ovoj dekadi života i pravo vrijeme za potomstvo. Očigledno, trudnoća (i porođaj) imaju veliki uticaj na vaginu, ali neke promjene uobičajene za rađanje mogu biti i prilično iznenađujuće.

Primjera radi, kod nekih žena mogu se pojaviti proširene vene “tamo dole” – da, stvarno – zbog težine njihove materice tokom trudnoće. Te nabrekle krvne žile najčešće se javljaju tokom kasne trudnoće i neposredno prije porođaja. Hormoni trudnoće mogu uticati na promjenu boje stidnice pa nema potrebe da brinete o tamnijoj nijansi (koja se najčešće javlja).

Zbog elastične prirode vagine i bogatih zaliha krvi, stvari se brzo vraćaju u normalu nakon porođaja. Međutim, zbog sile kojoj je dno karlice izloženo tokom trudnoće i porođaja, može doći do oštećenja nerava i mišića.

U četrdesetima


Ako ste bili robinja uklanjanja stidnih dlačica, možda ćete početi da primjećujete efekte stalnog depiliranja ili izbrijavanja u obliku pigmenta ili promjene boje kože. Dlake, tamo dole, tokom ove dekade života počinju da se prorjeđuju i stanjuju, vjerovatno kao prirodna posljedica starenja ili zbog smanjenja estrogena.

Taj pad estrogena signalizuje perimenopauzalnu tranziciju koja najčešće počinje u ovoj dekadi života, s obzirom na to da većina žena obično “ulazi” u menopauzu u razdoblju između pedesete i pedeset i druge godine života. Možete primijetiti i da je došlo po pojave vaginalne suvoće ili do promjena u elastičnosti.

U pedesetima


Menopauza sa sobom donosi i najprimjetnije promjene na vagini. Smanjenje estrogena dovodi do istanjivanja i manje elastičnosti vaginalnog tkiva (usljed čega se može imati osjećaj da se tokom seksa koristi šmirgl papir) te može doći do iritacije usljed koje možete imati osjećaj kao da morate mokriti.

U ovoj dekadi života dolazi do vidljivih promjena na stidnici, jer dolazi do gubitka masti i kolagena koji su se tu nalazili kada je bilo dovoljno estrogena. Zbog tanje i manje elastične kože, cijelo područje se može, na neki način, smanjiti.

Kada estrogen padne, tada dolazi i do nestanka određenih bakterija koje nastanjuju vaginu, a što za posljedicu ima promjenu njene pH vrijednosti. Kada se to desi, pH vrijednost postaje kiselija te vagina postaje osjetljivija na infekcije, ali i gubitak elastičnosti takođe može biti krivac. Sitne ranice lakše se stvaraju u manje podmazanoj i manje fleksibilnoj vagini, usljed čega dolazi i do lakšeg stvaranja infekcija.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info