6 znakova koji pokazuju da vam otkazuje jetra

0

Sigurno ste imali priliku da vidite mnogobrojne proizvode koji tvrde kako će vaše tijelo očistiti od toksina (a činjenica je da upravo korištenje takvih proizvoda može vaše tijelo preopteretiti toksinima). Međutim, vaše tijelo već ima ugrađeno i ultra efikasno oruđe za eliminisanje i odstranjivanje toksina: jetru.

Jetra se ne ponaša samo kao filter za krv već i proizvodi hormone, skladišti energiju te proizvodi jedinjenja koja pomažu želucu u probavljanju hrane. A to su samo neke od njenih primarnih dužnosti.

Uzimajući u obzir ulogu koju jetra ima (s ciljem održavanja sveukupnog zdravlja), mnogi misle da će se i najmanji problemi s njom odmah primijetiti i izdvojiti. Međutim, to nije slučaj.

Hepatitis C nazivao se “tihom epidemijom”, jer mnogi koji su ga imali nisu ni znali za to. Dok dođe do pojavljivanja znakova ili ispoljavanja simptoma da s jetrom nešto nije u redu – bilo da se radi o hepatitisu, masnoj jetri ili nečemu drugom – postoje velike šanse da je ciroza jetre več počela.

Ciroza je tip ozbiljnog oštećenja jetre, a rezultat je dugotrajnog oboljenja ili povrede. Pacijenti sa cirozom jetre pod povećanim su rizikom od razvoja raka jetre. Masna jetra (koja često ide ruku pod ruku sa gojaznošću), najčešći je uzrok problema s jetrom. Neke procjene sugerišu da preko dvadeset i pet miliona ljudi ima ovo oboljenje. Različiti oblici hepatitisa, kao i prekomjerno konzumiranje alkohola, drugi su uobičajeni uzroci problema s jetrom.

Umjereno konzumiranje alkohola, pridržavanje zdrave ishrane i redovno vježbanje najbolji su načini da spriječite nastanak problema s jetrom. Postoji više simptoma koji se povezuju sa njenim oboljenjima, a ukoliko uočite bilo koji od sljedećih, obavezno se što prije obratite doktoru.

Stomačni bol


Osjećaj bola, natečenost ili upaljenost u “gornjem desnom kvadrantu” vašeg abdomena može biti znak da je vaša jetra u opasnosti. Jetra se prostire većim dijelom trbušne šupljine, ona je klinastog oblika i njen deblji sloj nalazi se na desnoj strani. Ako je upaljena ili oštećena, tamo ćete i osjetiti bol.

Žute oči ili koža (žutica)


Kada vaše tijelo razgrađuje stare krvne ćelije, jedan od nusproizvoda koji nastaje je žućkasto jedinjenje koje se zove bilirubin. Dok zdrava jetra nema problema s njegovim eliminisanjem, bolesna jetra dozovoljava njegovo nakupljanje u krvi, a usljed čega koža i oči mogu postati žuti. Ovo je poznato i pod nazivom žutica.

Bol u zglobovima


Bol u zglobovima (sličan onome koji je propratni simptom artritisa), mučnina, povraćanje i gubitak apetita međusobno su povezani simptomi oboljenja jetre, naročito autoimunog hepatitisa. Ovo je oboljenje kod kojeg vaš imuni sistem greškom napada ćelije i tkiva jetre, a češće se javlja kod žena nego kod muškaraca.

Mrlje na koži


Ukoliko jetra ne čisti krv kako bi trebalo, tada može doći do problema sa zgrušavanjem krvi blizu površine kože. Ove vrste problema sa zgrušavanjem mogu rezultovati “paukovim angiomom” ili pojavljivanjem velikih linija na koži koje podsjećaju na pauka. Najčešće se javljaju na grudima i trupu.

Zbunjenost


Zbog bolesne jetre može doći do gomilanja prekomjerne količine bakra u krvi i mozgu. Ovo može dovesti do osjećaja zbunjenosti. Ovaj osjećaj zbunjenosti povezuje se sa naprednim stadijem oboljenja jetre, što znači da je malo vjerovatno da će to biti prvi (ili jedini) simptom koji ćete imati ukoliko imate oboljenje jetre.

Gubitak mišićne mase


Veliki stomak ili otečeni članci zajedno sa mršavim, slabim rukama i nogama mogu nastati zbog neuravnoteženosti tečnosti uzrokovane oboljenjem jetre. Ovaj gubitak mišićne mase može se pojaviti i iznad obraza i oko sljepoočnica. Ali, opet, ovo su simptomi oboljenja jetre u poodmaklom stadijumu i nešto je što vas neće pogoditi kao “grom iz vedra neba”.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info