5 nuspojava menstruacije o kojima niste znali

0

Svima su nam poznati klasični znaci i simptomi onih dana u mjesecu. Česti grčevi, promjene raspoloženja još češće. Ali šta je sa manje poznatim nuspojavama menstruacije? Ispostavlja se da postoji niz čudnih tjelesnih promjena kojima vaš menstrualni ciklus kumuje, od bolova u desnima do probavnih tegoba.

Evo kojih to pet neočekivanih stvari može da vam se desi tokom menstruacije.

Migrene


Menstrualne migrene nisu neuobičajene. Od njih pati oko 20% žena, a glavobolja se pojavljuje tik pred menstruaciju. Ako i vi imate ovaj problem, probajte uzimati hormonalnu kontracepciju koja može ublažiti ove simptome ili razgovarajte sa doktorom o lijekovima koji su proizvedeni za ovaj vid problema.

Probavne tegobe


Niste jedini koji imate problem sa proljevom tokom menstruacije. Vaše tijelo luči prostaglandine u susret menstruaciji, a to je tvar koja utiče na grčenje materičnih mišića (otuda grčevi), ali isto tako može uzrokovati proljev. Stavljanje tople obloge na donji dio stomaka može ublažiti bolove koji se pojavljuju pri ovom problemu.

Gljivične infekcije


Promjene u vaginalnom pH učestale su tokom menstrualnog ciklusa. Međutim, ove promjene mogu stimulisati nekontrolisani rast gljivica, a vi možete završiti sa infekcijom tokom same menstruacije.

Bolne desni


Tik prije menstruacije, vaše tijelo prolazi kroz period pojačanog lučenja progestrona. S obzirom na to da se ovaj hormon povezuje sa aftama (ranice u ustima) i drugim oralnim oboljenjima, poput gingivitisa, koji karakterišu crvene, otekle ili krvave desni, važno je da zube perete redovno i čistite koncem tokom cijelog mjeseca.

Bol u zglobovima


PMS često može “servirati” bol u zglobovima, kao prilog vašim mjesečnim tegobama. Naime, estrogen u vašem tijelu vas štiti od bolova, ali tokom menstruacije njegov nivo opada. Bolovi u zglobovima mogu biti prvi znaci ovih promjena.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info