Napravite sami: Najbolji domaći džem od bresaka

0

Omiljeno ljetno voće volimo i tokom hladnijih sezona, naročito zimi, a način da u njemu i uživamo jeste da napravimo džem. Jeste, lakše ga je kupiti, slažemo se, ali za sljedeći recept vam nisu potrebni konzervansi, a ni pojačivači ukusa te ćete znati šta, zapravo, jedete!

Donosimo vam odličan recept za domaći džem od bresaka u kojem ćete istinski uživati. Prijatno!

Sastojci

  • 5 kg bresaka
  • 900 grama šećera
  • sok od jednog limuna

Priprema

Breskve oguliti i odstraniti koštice. Ubaciti u veću šerpu i iscijediti jedan limun, a zatim posuti sa polovinom šećera. Lagano izmiješati, a zatim breskve posuti preostalim šećerom. (U zavisnosti od toga koliko su breskve slatke, možda vam neće biti potrebna cijela količina šećera. Nakon prvog posipanja šećerom i miješanjem, možete dodati još jedan dio šećera, a ostatak dodavati tokom kuhanja, po ukusu).

Breskve je potrebno ostaviti da odstoje na sobnoj temperaturi pola sata do sat ili dok se šećer ne istopi.

Otkrivenu šerpu staviti na vatru i sačekati da blago prokuha, uz konstantno miješanje. Jednom kada prokuha, kuhati deset minuta i skinuti sa vatre. Šerpu ostavite otkrivenu dok smjesa ne postane topla ili dok ne dostigne sobnu temperaturu.

Nakon toga ponovite treći korak. Potrebno je da taj korak radite ukupno pet puta kako bi se džem što bolje zgusnuo. Nakon petog puta, vreo džem sipati u tegle. (Tegle sterilišite tako što ćete ih oprati i sušiti u rerni na 100 stepeni oko dvadesetak minuta).

Kako biste produžili životni vijek džema (do godinu dana), nakon što džem naspete u tegle potrebno je da ih zatvorite poklopcima, ali nemojte ih prečvrsto zatvarati (dovoljno je da ih zatvorite kao bilo koju teglu koju vraćate u frižider nakon njenog otvaranja).

Tako zatvorene tegle ubacite u rernu na petnaest minuta, pri temperaturi od 170 stepeni. Tegle lagano izvadite iz rerne (ne dirajte poklopac!), okrenite ih naopačke i sačekajte da se ohlade do sobne temperature.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info