Sjenka za oči: 8 najčešćih grešaka koje uvijek treba izbjegavati

0

Sjenka za oči odličan je dio šminke koji vam može pomoći da u potpunosti poboljšate vaš izgled. Osim što odgovarajuće boje odgovaraju određenim bojama očiju, potrebno je znati i još nekoliko detalja koji mogu uticati na vaš cjelokupni izgled. Upravo zbog toga bilo bi dobro da izbjegavate sljedeće greške.

Ne koristite bazu za sjenku

Sjenka za oči_8 najčešćih grešaka koje uvijek treba izbjegavati
Korištenje baze (prajmera) za sjenku ključni je korak koji prilično veliki broj žena ne upražnjava. Bazu za sjenku uvijek treba nanositi, ukoliko koristite sjenku u prahu. Ona ima mnogobrojne koristi – pružiće hidrataciju suvim kapcima, pomoći će sjenki da se što duže zadrži na vašim kapcima te će spriječiti razmazivanje i “topljenje” sjenke. Ukoliko ne želite da izdvajate dodatni novac za bazu za sjenku, umjesto nje možete koristiti bilo koju kremu za područje oko očiju.

Nanosite korektor na kapke prije sjenke


Dok je nanošenje baze važan korak, nanošenje korektora na kapke slobodno možete preskočiti, jer on može promijeniti boju sjenke. Dakle, nije vam potreban.

Nanosite šminku na oči prije nanošenja pudera


Uvijek prvo nanosite puder pa tek onda ostatak šminke.

Korištenje nude nijansi koje “odgovaraju” boji vašeg tena


Ima smisla, zar ne? Nabavite par nude nijansi i onda ih možete kombinovati sa svim. Međutim, bilo bi bolje da “posegnete” za nekom metalik nijansom kako biste zaista istaknuli oči. Primjera radi, metalik bronzana ili ružičasto zlatna odlične su nijanse koje se ne primjećuju previše, a daju sjajan efekat.

Koristite samo četkicu za nanošenje sjenke


Vaši prsti odlično su oruđe. Četkice nisu uvijek potrebne kako biste postigle sjajan izgled. Sjenku prvo nanesite na ruku, a onda (koristeći srednji prst) nanesite je na kapke.

Mislite da su vam potrebne četiri različite nijanse sjenke da postignete fantastičan izgled


Iako to može izgledati zaista spektakularno, odličan izgled možete postići i pomoću samo jedne nijanse. Uvijek ćete dobro izgledati ukoliko nanesete mat sjenku koja je par nijasni tamnija od vašeg tena. Dodajte ajlajner i spremni ste za večernji izlazak.

Nanosite previše


Najčešći razlog zbog kojeg dolazi do razmazivanja sjenke jeste to što je previše nanosite. Ovo je posebno tačno kod svjetlucavih verzija. Četkicu blago navlažite, “zahvatite” manju količinu sjenke i nježno je nanesite na željeno područje. Kada koristite sjenku u prahu, četkicu par puta “otresite” kako bi višak sjenke spao s nje.

Koristite crnu sjenku kako biste postigli smoky eye efekat


Smoky eye može biti u različitim nijansama, od suptilne braon, tamno sive pa čak i nijanse šljive sve do teget. Ipak, nanošenje crne sjenke svakako je jedan od načina da se to postigne. S druge strane, mnogo prirodniji efekat dobićete ako korstite samo ajlajner.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info