Oboljenje bubrega: 12 simptoma koje ne smijete ignorisati

0

Većina žena nije svjesna da oboljenje bubrega može biti veoma opasno, čak i fatalno po život. Ovo su neki od najčešćih simptoma.

Promjene urinarne funkcije


Prvi simptom oboljenja bubrega je promjena u količini i učestalosti mokrenja. Riječ je o povećanju ili smanjenju količine i/ili učestalosti, naročito noću. Takođe, urin može biti tamnije boje. Osjećate potrebu za mokrenjem, ali niste u stanju da to uradite kada dođete do toaleta.

Bol prilikom mokrenja


Ponekad može doći do poteškoća ili osjećaja pritiska ili bola prilikom mokrenja. Infekcije urinarnog trakta mogu izazvati simpotome kao što su bol ili peckanje tokom mokrenja. Kada se prošire na bubrege te infekcije mogu izazvati groznicu i bol u leđima.

Krv u urinu


Ovo je simptom oboljenja bubrega koji je definitivno razlog za zabrinutost. Moguće je da postoje i drugi razlozi zbog kojih se to dešava, ali se preporučuje da se obratite doktoru u slučaju da primijetite ovu pojavu.

Oticanje


Bubrezi uklanjaju otpadne materije i dodatne količine tečnosti iz organizma. Kada nisu u stanju da to urade, te dodatne tečnosti se gomilaju uzrokujući oticanje ruku, nogu, članaka i/ili lica.

Ekstremni umor i slabost


Bubrezi proizvode hormon eritropoietin koji pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca zaduženih za transportovanje kiseonika. Kod oboljenja bubrega, manja proizvodnja pomenutog hormona uzrokuje smanjenje crvenih krvnih zrnaca u organizmu što dovodi do anemije. Smanjen transport i isporuka kiseonika do ćelija dovodi do ekstremnog umora i opšteg osjećaja slabosti.

Vrtoglavica


Anemija koja je povezana sa oboljenjem bubrega takođe lišava vaš mozak kiseonika što dovodi do vrtoglavice i problema sa koncentracijom.

Konstantni osjećaj hladnoće


Oboljenje bubrega može, usljed anemije, uzrokovati konstantni osjećaj hladnoće i kada ste u toplom okruženju. Infekcija bubrega može izazvati groznicu sa drhtavicom.

Osip i svrab


Oboljenje bubrega uzrokuje nakupljanje otpadnih materija u vašem organizmu, a to može izazvati jak svrab i osip.

Ukus metala i amonijačni dah


Oboljenje bubrega povećava nivo ureje u krvi (uremija). Ta urea se razlaže na amonijak u pljuvački uzrokujući loš zadah koji se naziva amonijačni dah. Takođe, često dolazi do osjećaja metalnog ukusa u ustima.

Mučnina i povraćanje


Gomilanje otpadnih materija u krvi može uzrokovati osjećaj mučnine i često povraćanje.

Kratak dah


Oboljenje bubrega uzrokuje nakupljanje tečnosti u plućima. Pored toga, anemija, koja je često sporedni efekat oboljenja bubrega, lišava vaše tijelo kiseonika. Zbog ovih faktora možete imati problema da “uhvatite” dah.

Bol u leđima


Neki slučajevi oboljenja bubrega mogu izazvati bol. Možete osjećati snažan bol u obliku grčenja koji se proteže od donjeg dijela leđa do prepona, ukoliko se u mokraćovodu nalazi kamen. Bol se može odnositi i na policistično oboljenje bubrega, naslijeđeno oboljenje bubrega koje uzrokuje stvaranje mnogobrojnih cisti, u bubrezima, ispunjenih tečnošću. Intersticijalni cistitis, hronično zapaljenje zidova mokraćne bešike, izaziva hronični bol i nelagodu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info