3 najgore namirnice koje možete pojesti za doručak

0

Poznato vam je da je doručak najvažniji obrok, ali da li ste svjesni da pojedini izbori mogu uticati na to kako ćete se osjećati ostatak dana? I ne samo to – zdrav doručak može smanjiti i rizik od oboljenja kao što su dijabetes i rak debelog crijeva.

Kako biste se osjećali dobro tokom cijelog dana, bilo bi mudro da sledeće izbore izbjegavate u jutarnjim satima (ali i u popodnevnim, što je češće moguće).

Slanina, šunka i kobasice


Obrađeno meso i mesne prerađevine sadrže nitrate koji se povezuju sa rakom debelog crijeva. Zapravo, istraživanja pokazuju da je izbjegavanje unosa nitrata stvar broj jedan koju možete napraviti kako biste smanjili rizik od nastanka raka. Šta to znači za jutarnje “mesojede”? Vrijeme je da pronađete drugu opciju kada je u pitanju doručak.

Zaslađene pahuljice


Određene pahuljice sadrže veliku količinu šećera i ugljenih hidrata. Kada ih konzumirate, nivo šećera u krvi brzo raste, a zatim drastično pada. Pošto vjerovatno ne želite da ostanete bez energije na početku dana, najbolje je da takve pahuljice izbjegavate. Umjesto njih birajte one koje sadrže više vlakana i proteina.

Krofne, danska i druga peciva


Pomenuta peciva ne samo da se prave od rafinisanog bijelog brašna već sadrže i dosta šećera. Jedan od najgorih načina da ujutro “podignete” nivo energije je unošenjem šećera, jer će on podići nivo šećera u krvi. To znači da ćete veoma brzo postati gladni i povećati šanse od gojaznosti i dijabetesa.

Ukoliko vam ti razlozi nisu dovoljni da se odreknete peciva, imajte na umu i sljedeće: većina naučnika vjeruje da su šećer i nastanak raka veoma usko povezani.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info