7 najčešćih uzroka vaginalnog svraba

0

I tretmani koji mogu ublažiti iritaciju.

Bakterijska vaginoza


Bakterijska vaginoza najčešći je uzrok vaginalnog svraba, a nastaje usljed neravnoteže zdravih bakterija i promjena vaginalne pH vrijednosti. Osjećaj je sličan kao kod gljivične infekcije s tim što u ovom slučaju iscjedak je vodenastiji i obično ima miris.

Kada je riječ o tretmanu, najčešće se liječi pomoću krema (za njih vam u većini slučajeva nije potreban recept, a farmaceut vam može preporučiti najbolju i objasniti kako je nanositi). Ipak, ukoliko se svrab ne povuče nakon preporučenog vremena korištenja kreme, obratite se ginekologu.

Gljivična infekcija


Gljivična infekcija najčešće nastaje kao uzrok neravnoteže vaginalne pH vrijednosti. Može se javiti nasumično ili nakon odnosa, korištenja određenih lijekova, stresa ili promjena u ishrani (žene sa dijabetesom podložnije su gljivičnim infekcijama).

Pored svraba, gljivična infekcija najčešće je praćena bijelim iscjetkom. Liječi se pomoću kreme (ponovo se obratite farmaceutu za preporuku) i najčešće se “povlači” u roku od jednog dana.


Ovu iritaciju kože uzrokuju alergije na određene proizvode. Može se “dobiti” kao reakcija na proizvode koji sadrže parfem ili aditive, uključujući prezervative i lubrikante, a pored svraba najčešće se javljaju crvenilo, oticanje i zadebljanje kože. Kontaktni dermatitis se može javiti i kao posljedica depilacije.

Ako znate da ste podložni vaginalnim iritacijama, koristite antialergijske proizvode za njegu (šampon, deterdžent i omekšivač za veš i slično) te izbjegavajte hemikalije, sapune i lubrikante koji mogu izazvati iritaciju. Čak i parfemisani toalet papir može uticati na nastanak kontaktnog dermatitisa.

Ekcem ili psorijaza


Genetski poremećaji kože, poput ekcema ili psorijaze, mogu uzrokovati crvenilo i svrab u predjelu genitalija. Pored toga, isti mogu uzrokovati nastajanje osipa. Ukoliko vam je dijagnostikovan bilo koji od pomenutih poremećaja, blagi steroidi (kao hidrokortizon) i kupka od ovsenih pahuljica mogu ublažiti nelagodu.

Ukoliko nakon sedam dana ne osjetite olakšanje, posavjetujte se sa doktorom o drugim opcijama.

Polno prenosive bolesti


Sigurno nema potrebe da ponavljamo, ali polni odnos bez zaštite može dovesti do polno prenosivih oboljenja od kojih većina može uticati na pojavu vaginalnog svraba uključujući hlamidiju, gonoreju i genitalni herpes.

U bilo kojem od navedenih slučajeva, svrab može napredovati do bola. Ukoliko osjećate svrab praćen bilo kojim simptomom polno prenosivih oboljenja, kao što je bol prilikom mokrenja, iscjedak neprijatnog mirisa, ranice na genitalijama ili bol tokom odnosa, hitno se obratite ginekologu.


Ovo ozbiljno oboljenje i uzrok svraba stidnice pojavljuje se u vidu bijelih tačkica na koži. Iako se može pojaviti “niotkuda”, neki stručnjaci smatraju da hormoni ili hiperaktivni imunitet mogu imati veze s njim.

Liječi se lijekovima na recept, a dijagnozu uspostavlja ginekolog.

Hormoni


Svaki put kada se nivo vaših hormona promijeni (kao što je to slučaj tokom menstruacije, trudnoće, menopauze ili kada koristite kontracepcijske pilule) može doći do vaginalnog svraba. Suhoća može biti još jedan od pokazatelja da su krivac za osjećaj bola, zapravo, hormoni. Kada je u pitanju menstruacija, higijenski proizvodi koje koristite tokom tih dana u mjesecu mogu sadržavati mirise i boje koji samo dodaju nelagodi.

Ako vam se to često dešava, razmislite o korištenju proizvoda od organskog pamuka koji mogu imati mnogo manji uticaj na pojavu iritacija. Međutim, može biti teško utvrditi da li kontracepcijske pilule uzrokuju svrab (nekada je jedini način da se to sazna prestanak ili početak hormonalne kontracepcije).

Sa bilo kojom od ovih hormonskih promjena, doktor vam može prepisati hormonalnu kremu za lokalnu upotrebu, a ako svrab i dalje bude predstavljao problem, posavjetujte se o zamjeni kontracepcijskih pilula.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info