5 sigurnih razloga zbog kojih vam opada kosa

0

Postoji mnogo razloga koji se mogu pripisati opadanju kose. Uticaj životne sredine, nepravilna ishrana i stres svakako su neki od njih.

Jedan od načina da usporite ili u potpunosti zaustavite taj proces jeste da povedete računa o svom zdravlju. Zbog toga i pogledajte pet mogućih razloga zbog kojih vam opada kosa.

Nasljedni faktor


Jedan od glavnih razloga opadanja kose može biti genetika, odnosno nasljedni faktor. Geni koji utiču na gubitak kose često mogu biti nasljedni, što znači da će se biti veoma teško izboriti sa njihovim efektima na vašoj kosi. Postoji niz pretraga i testova koji mogu pomoći da se utvrdi da li je opadanje kose nasljedno. Ukoliko sumnjate da je to slučaj, obratite se dermatologu.

Stres


Stres je jedan od najpoznatijih uzroka opadanja kose. Primjera radi, oboljenje poznato pod nazivom telogen eflivijum može uzrokovati veće opadanje kose nakon što ste bili izloženi nekoj stresnoj situaciji. Ovo stanje prisiljava kosu da uđe u telogen fazu rasta dlake; drugim riječima, vaša kosa će početi da opada brže nego što se to smatra normalnim.

Ishrana


Jedan od glavnih faktora opadanja kose može biti i ishrana. Takođe, rigorozne i nezdrave dijete su siguran faktor i razlog zbog kojih dolazi do opadanja kose.

Frizura


Ovo je jedan od očiglednih razloga zbog kojih je opadanje kose povećano. Česte promjene frizure i korištenje aparata koji rade na principu toplote (fen, pegla za kosu, uvijač) mogu iritirati folikule dlake. Zbog određenih frizura, kosa može dosegnuti tačku lomljenja. Primjera radi, konstantno vezanje kose u čvrsti, konjski rep može uzrokovati prorjeđivanje i opadanje kose.

Hormoni


Ukoliko u organizmu dođe do hormonske neravnoteže, postoje šanse da se to odrazi i na kosu. Takođe, treba napomenuti da se kod velikog broja trudnica, kao jedan od sporednih efekata, može javiti opadanje kose. Isti slučaj je i sa ekstremnim gubitkom težine.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info