Pravi razlog zbog čega vam je uvijek hladno

0

Da, vani može biti ledeno, ali ako vam je hladno i nakon što ste se dovoljno utoplili (slojevito ste obučeni, debeli džemper je tu, a preko njega i zimska jakna ili kaput), neke od sledećih tegoba mogle bi biti krivac za takvo stanje.

Nepravilan rad štitne žlijezde

Štitna žlijezda kontroliše metabolizam, a kada je ona slabo aktivna, tada vam može biti češće hladno nego obično. Standardni testovi krvi mogu “propustiti” znakove hipotireoze kod većine pacijenata. Ukoliko je test uredan, a vi se još uvijek suočavate sa problemom, potrebno je uraditi dodatna testiranja.

 

Ne unosite dovoljne količine željeza

Željezo je potrebno kako bi “dostavilo” kiseonik u ćelije, kao i za energiju, a nizak nivo ovog minerala može objasniti zbog čega vam je uvijek hladno. Ukoliko nemate dovoljno energije zbog niskog unosa željeza, vaš tjelesni “termostat” se može zaglaviti na jednoj tački i zbog toga vam je hladno. Nivo željeza u oganizmu možete povećati konzumiranjem namirnica bogatih ovim mineralom i korištenjem suplemenata.

 

Ne spavate dovoljno

Nedovoljna količina sna može poremetiti nervni sistem koji pomaže u regulisanju tjelesne temperature. U vremenu “prije interneta”, žene su u prosjeku spavale devet sati u toku noći. Danas taj prosjek iznosi šest i po sati. Da biste saznali koliko je vašem tijelu sna potrebno, obratite pažnju na to kada se budite nedjeljom (bez da vas bude budilnik ili djeca).

 

Imate slabu cirkulaciju

Ukoliko vam ruke postaju bolne i osjetite neugodno peckanje svaki put kada ste napolju duže vrijeme, to može biti znak Rejnoovog fenomena. To se dešava kada se krvni sudovi i manje arterije koje kožu snabdijevaju krvlju sužavaju i ograničavaju cirkulaciju u ekstremitetima. Uzimanje magnezijuma može olakšati simptome.

 

Imate gljivičnu infekciju

Glivična infekcija kandidom može toliko opteretiti vaš sistem da to remeti rad hipotalamusa, glavne žlijezde u organizmu koja je povezana i sa regulacijom tjelesne temperature. Pored toga što vam je hladno, drugi ne tako privlačni simptomi infekcije kandidom uključuju sindrom iritabilnog kolona i upalu sinusa.

 

Premršavi ste

Razlog zbog kojeg kitovi mogu plivati u ledenim arktičkim vodama je taj što je njihovo tijelo obloženo velilim količinama sala. Slično tome, previše mršave žene nemaju dovoljno masnih naslaga koje služe kao “izolacija” te ih to čini osjetljivijima na hladnoću. Upravo iz tog razloga bi bilo mudro da se pobrinete da vaš indeks tjelesne mase nije ispod 18.5, što je i najniža mjera u “normalnoj” kategoriji.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info