Plava: Boja godine i kako je nositi

0

Kako svake godine, tako i ove, Institut za boje Pantone odabrao je boju godine. Prošle godine to je bila prekrasna nijansa toplog korala, a ove godine riječ je o klasičnoj i sveprisutnoj boji – plavoj.

Plava je jedna od onih boja koje možete nositi u svim prilikama, a ono što je tako dobro kod nje jeste da je možete pronaći u više nijansi – od klasične preko tamnije (teget) i intenzivnije (tirkiz i indigo) pa do nježnih i svijetlih (nebesko plava i pastelna plava). Pored toga, plavu možete dobro iskombinovati i sa gotovo svim drugim bojama, a evo i kako je možete nositi.

Farmerice


Za farmerice možemo reći i kako su postale klasični komad garderobe – nosimo ih u mnogobrojnim prilikama, a postoje čak i modeli koje možete nositi i na posao ukoliko vam to dozvoljava propisani dres kod (naravno, u tom slučaju je bitno da se radi o tamnim, najbolje teget, farmericama). Kako je plava boja godine, shodno tome biraćemo farmerice koje su u pomenutoj boji, bilo da je riječ o svjetlijim ili tamnijim nijansama.

Haljina


Najženstveniji komad garderobe nosimo tokom svih sezona i u svim prilikama, a plavu haljinu ćemo veoma rado uvrstiti u svoj stajling tokom ove godine. U zavisnosti od samog modela haljine, možete dobiti veoma moderan i privlačan stajling, a kako biste uvijek bile u centru pažnje, haljina u intenzivnoj nijansi plave (tirkiz ili indigo) sigurno će vam pomoći u tome.

Cipele


Ponekad je dovoljno dodati tek jedan komad garderobe ili mali detalj kako biste dobile veoma upečatljiv stajling. Ove godine neka to bude u vidu obuće pa, shodno tome, klasične štikle u nijansi kraljevske plave odlična su opcija. Veoma lako ih možete uvrstiti u bilo koji stajling, a sigurno će biti pun pogodak.

Kožna jakna


Obično smo navikle na crne i smeđe kožne jakne, a one i jesu među najpopularnijima. Međutim, ništa manje nisu popularne i moderne ni kožne jakne u boji – jednako dobro ih možete ukombinovati u bilo koji stajling i nositi u mnogobrojnim prilikama. Ove godine možete birati i kožnu jaknu koja je u nekoj od nijansi plave – tamno plava je najpribližnija crnoj, ali je zato pastelna plava mnogo upečatljivija i idealan je izbor kada želite da osvježite stajling.

Odijelo


Možda ga i ne nosite svakodnevno, ali morate priznati kako je odijelo veoma funkcionalno i praktično – pantalone i blejzer od odijela ne morate nositi uvijek skupa te možete dobiti pregršt zanimljivih kombinacija ukoliko ih kombinujete s drugim komadima garderobe. Teget odijelo je klasika, a sigurno nećete pogriješiti ni ako birate odijelo koje je u pastelnim tonovima plave.

Torba


Naša draga prijateljica (čitajte: torba) jedan nam je od glavnih, svakodnevnih saveznika – veoma rijetko se odvajamo od nje, u njoj nosimo sve potrebne (često i manje potrebne) stvari koje nam mogu zatrebati tokom dana, a ove godine možete birati i plavu torbu. Kako biste je mogle nositi u svim prilikama, birajte strukturisane modele srednje veličine, bilo da su u svjetlijim ili tamnijim nijansama plave.

Košulja


Jedno je sigurno: sa košuljom nikada ne možete pogriješiti. Kao poslovni klasik, uvijek nam je u prvom planu bijela košulja. Međutim, nema greške ni ako se odlučite za plavu košulju, bilo da je u pitanju svjetlija ili tamnija verzija. Ako se odlučite za svjetliju nijansu plave, odlično je možete iskombinovati sa tamnijim suknjama ili pantalonama. S druge strane, ako birate tamniju verziju plave košulje, kombinujte je sa svijetlim komadima garderobe.

Suknja


Uvijek poželjna, suknja je još jedan komad garderobe koji nosimo u mnogobrojnim prilikama, a ako vam je cilj da dobijete ultra elegantan stajling (što će zavisiti i od komada garderobe s kojom je kombinujete), birajte suknju olovka kroja. Boja? Naravno, plava i sve njene nijanse, jer ćete bez problema uspjeti da je kombinujete sa mnogobrojnim drugim bojama.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info