Nagrađena najbolja studentska filmska ostvarenja na Dukafestu

0

Dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova,  24. novembra je u Banjaluci zatvoren Sedmi međunarodni festival studentskog filma – Dukafest. Organizatori festivala su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženje za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti КROV, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Grada Banjaluka, a glavni sponzor festivala je kompanija m:tel.

Na sedmom Dukafestu, koji je otvoren 21. novembra, prikazano je više od 40 studentskih filmova iz svih krajeva svijeta, a najbolji film ovogodišnjeg festivala je “Till The End Of The World” holandske autorke Florens Bouvi. Nagradu za najbolji dokumentarni film odnio je “Appalachian Holler”, njemačkog reditelja Matijasa Laveckog.

U ime generalnog sponzora festivala nagradu za najbolju režiju za film “Divan dan” Davidu Jovanoviću iz Srbije uručila je Radmila Bojanić, izvršni direktor za marketing i prodaju kompanije m:tel.

Za najbolju montažu nagrađeno je ostvarenje “My name is Petya” Darije Binevske iz Rusije, a nagradu za najbolju kameru dobio je film “I’ve Got Something For You Too” u režiji Poljaka Ive Kondefera, uz fotografiju Natalije Pietč.

Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci je ovom prilikom istakla da je riječ o veoma važnom festivalu, jer je filmska produkcija Republike Srpske najviše zastupljena upravo studentskim filmovima. Ona je dodala da je ovu manifestaciju karakterisala velika posjećenost građana na projekcijama, a ne isključivo studenata Akademije.

Festival je nastao kao pomen Dušku Dukiću Duki, tragično nastradalom studentu filmske i televizijske režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info