Od ponedjeljka do petka: Besplatni dermatološki pregledi u parku Petar Kočić

0

dm kampanja Za bezbrižno ljeto

Banja Luka, 29.7.2019. – S ciljem podizanja svijesti javnosti o značaju preventivnih dermatoloških pregleda koji su, uz pravilnu zaštitu, osnovna mjera prevencije nastanka malignih kožnih oboljenja, u periodu od 29.7. do 23.8.2019. godine kompanija dm će u četiri bh. grada: Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Sarajevu, realizirati kampanju „Za bezbrižno ljeto“. Na najprometnijim lokacijama ova četiri grada, u posebno opremljenoj dm ljetnoj kućici, građani će moći obaviti besplatne dermatološke preglede i savjetovanja.


„Želja nam je animirati što veći broj građana da iskoriste priliku za besplatne preglede i utvrde zdravstveni status svoje kože kao i upoznati ih s mogućnostima bezbrižnog uživanja na suncu uz pravilnu zaštitu“, izjavila je Admira Isaković, voditeljica Nabave i Marketinga kompanije dm.


Kampanja počinje u Banjoj Luci, gdje će od ponedjeljka, 29.7. do petka, 2.8.2019., u parku Petar Kočić biti smještena dm ljetna kućica. U dvije smjene, jutarnjoj od 8.30 do 10.30 te u popodnevnoj, od 17.30 do 20.30 sati, preglede će obavljati specijalistkinje dermatovenerologije, dr. Tatjana Protić i dr. Alma Kovačević-Tucek.


„U cijelom svijetu je povećana učestalost raznih vrsta karcinoma kože, ne samo najzloćudnijeg oblika – melanoma. Dijelom je to rezultat i veće detekcije, veće osviještenosti za obavljanjem preventivnih pregleda koji su izuzetno bitni. I naša zemlja, kao i zemlje u okruženju prema statistikama prate svjetska kretanja, a dobar pokazatelj kod nas, kada je osviještenost u pitanju, je što se sve veći broj mladih ljudi odlučuje na preglede. Svaka osoba treba otići kod dermatologa barem jednom na pregled, nakon čega mi procjenjujemo kada će obaviti naredni, da li ima potrebe za nekim češćim praćenjima, hitnim intervencijama ili je status uredan“, pojasnila je dr. Alma Kovačević-Tucek, specijalistkinja dermatovenerologije i istakla da je neadekvatno izlaganje suncu primarni uzrok nastanka karcinoma kože, zbog čega je zaštita vrlo bitna. „Pozivam sve građane da se odazovu na besplatne preglede u okviru ove dm-ove kampanje. Pregled je vrlo ugodan, obavlja se brzo i u potpunosti je bezbolan“, dodala je.


Osim pregleda dermatoskopom i utvrđivanja općeg stanja kao i tipa kože građani će i putem besplatnih edukativnih materijala imati priliku saznati i korisne informacije o tome kako kožu pravilno zaštititi te testirati sundance proizvode za zaštitu od sunca kao i proizvode za njegu kože nakon sunčanja.


„Zaštitu treba prilagoditi tipu kože. SPF je skraćenica od “sun protection factor” i predstavlja faktor zaštite od sunca, i to prije svega zaštite od štetnih UVB zraka koji izazivaju opekotine nakon dužeg izlaganja. Njega tijela nakon sunčanja je sljedeći korak koji treba da učinimo za svoju kožu. After sun proizvodi nanose se na kožu nakon sunčanja i tuširanja. Oni smiruju kožu, hlade je nakon sunčanja, vraćaju joj vlagu i sprečavaju isušenost. Također, umanjuju crvenilo, nadražaj i pojavu alergijskih reakcija te usporavaju starenje kože”, pojasnila je dr. Tatjana Protić, specijalistkinja dermatovenerologije.


Nakon Banje Luke, u periodu od 5.8. do 9.8., dm ljetna kućica seli u Mostar, na plato ispred Mepas Mall-a, a potom, od 12.8. do 16.8. u Tuzlu na Trg slobode. Posljednja stanica u okviru kampanje „Za bezbrižno ljeto“ bit će Sarajevo, gdje će u periodu od 19.8. do 23.8. u Velikom parku preko puta BBI centra građani moći obaviti besplatne dermatološke preglede.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info