Evo zašto osjećate bol prilikom mokrenja

0

Sigurno vam se desilo bar jednom u životu da ste osjetile bol prilikom mokrenja. Nekada se on veoma brzo povukao, a nekada traje danima pa čak i sedmicama. Upravo sljedeći razlozi mogu biti uzrok bolnog mokrenja.

Infekcija urinarnog trakta


Ovo je najveći krivac bolnog mokrenja. Kao što i samo ime kaže, infekcija urinarnog trakta je stanje kada je dio urinarnog trakta (bubrezi, mokraćovod, mokraćna bešika i mokraćna cijev) inficiran. Najčešće se inficiraju mokraćna bešika i mokraćna cijev. Dakle, infekcija urinarnog trakta dešava se kada baterija, često E. coli, uđe u mokraćnu bešiku ili mokraćnu cijev. Rezultat: neugodni simptomi, kao što su česta potreba za mokrenjem i bol prilikom mokrenja.

Ukoliko imate infekciju urinarnog trakta, veoma je važno da se obratite doktoru – on će vam prepisati antibiotike. Ukoliko se ne liječi, infekcija se može proširiti i uzrokovati infekciju bubrega (a to sigurno želite da izbjegnete). Vjerovatnije je da ćete infekciju urinarnog trakta dobiti ako ste je imali ranije, ako ste gojazni, ako imate dijabetes, ako koristite spermicide ili dijafragmu ili ako imate pijesak ili kamen u bubregu ili druge komplikacije koje blokiraju urinarni trakt.

Gljivična infekcija


Neugodni osjećaj peckanja i bola prilikom mokrenja često je simptom i gljivične infekcije, a koja nastaje usljed prekomjernog razmnožavanja gljivica u vagini. Ovo je prilično čest tip infekcije – dešava se kod tri od četiri žene u nekom periodu života, a većina žena će je imati i više puta. Osim bolnog mokrenja, gljivična infekcija ima i sljedeće simptome:

  • svrab ili nadražena vulva ili vagina
  • crvena ili otečena vulva
  • bolna vagina
  • osip u ili oko vagine
  • vodenasti iscjedak ili sirasti iscjedak koji nema miris.

Bakterijska vaginoza


Ova infekcija, koja nastaje kada dođe do neravnoteže između dobrih i loših bakterija u vagini, usljed polnog odnosa, može dovesti do iscjetka koji ima miris ribe (pored bola prilikom mokrenja).

Možda nikada niste čule za nju, ali ovo je najčešća vaginalna infekcija kod žena uzrasta od 18 do 44 godine. Simptomi su veoma slični simptomima gljivične infekcije pa je zbog toga važno da, ukoliko ih primijetite, odmah konsultujete doktora.

Polno prenosiva oboljenja


Mnoga polno prenosiva oboljenja mogu izazvati bolno mokrenje, a što je ujedno jedan od simptoma (kada se pojave, jer u mnogim slučajevima simptomi polno prenosivih oboljenja ne postoje). Herpes, ekstremno uobičajena viralna infekcija, poznata po tome što izaziva nastanak rana na ustima i genitalijama, jedna je od mogućnosti, ali i druga polno prenosiva oboljenja mogu uzrokovati bolno mokrenje. Razlog: mokraćna cijev, vulva i vaginalno tkivo postaju upaljeni i posebno osjetljivi pa, kada mokrite, može doći do bola.

Hlamidija, bakterijska infekcija koja preovladava kod žena mlađih od dvadeset i pet godina, kao i gonoreja, još jedna bakterijska infekcija koja se najčešće pojavljuje u pomenutoj starosnoj dobi, drugi su česti uzroci bolnog mokrenja. Obje infekcije mogu dovesti do pojave abnormalnog iscjetka, najčešće žutog ili zelenog.

Higijenski proizvodi


Uvijek su nam govorili kako je vaginalno područje veoma prljavo i kako je potrebno korisiti mirisne higijenske proizvode. Međutim, to je greška. Vagina ima sopstveni “protokol” samočišćenja kako bi se njena pH vrijednost održala na optimalnom nivou i sve bilo pod kontrolom.

Međutim, prilikom korištenja parfimisanih higijenskih proizvoda može doći do iritacije koja dovodi do bola prilikom mokrenja. Upravo iz tog razloga, najbolje je da koristite obični, neparfemisani, sapun i vodu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info